Хотели

Швейцарските курорти ще привличат и неваксинирани туристи с тестове

   
Швейцарските курорти ще привличат и неваксинирани туристи с тестове

За неваксинираните хора участието в обществения живот става все по-неудобно: за да получат Covid сертификат за посещение на ресторанти или кино, те трябва да търпят неприятни PCR тестове.  Така започва статия на швейцарския вестник Tages-Anzeiger, цитиран от Actualno.com. Известните курорти в Швейцария се страхуват, че неваксинираните ще се откажат ваканциите си, защото ще се чувстват ощетени в правата си, а това са милиони потенциални гости. Затова се появиха и първите курорти, които предлагат свои собствени центрове за тестване, пише в новия си брой сп. Hotelrevue. Замисълът е ясен - с помощта на центрове за тестване ще се облекчи достъпа от страна на неваксинираните до туристическите места, казина и барове.
В момента ръководствата на ски-курортите и федералното правителство проучват въпроса за това доколко е целесъобразно да се въведе изискване за наличие на Covid сертификат за достъп до пистите. Във всеки случай потребността на гостите да си направят тест съществува. Търсенето е значително и предложението се оценява високо, споделя за Hotelrevue Мари-Лин Мишел из компании Gstaad Marketing. По данни на проучване, проведено от Tages-Anzeiger все повече курорти признават необходимостта от създаването на местни центрове за тестване. До края на октомври такъв център работи в тестови режим. За това време е получен ценен опита, който ще позволи на центъра да започне работа на постоянна основа през зимния сезон на 2021/22 година. В началото на октомври в Андермат също бе отворен център за тестване за коронавирус. Той работи два часа вечер и не изисква среща. Според туристическия директор Томас Кристен, който редовно посещава центъра, офертата се приема добре, включително от гостите на хотела. Въпросът дали дневното работно време трябва да бъде удължено за зимния сезон се проучва. 
"Ние го разглеждаме не като център за тестване за неваксинирани, а като услуга за многобройни отбори скиори и сноубордисти, чиито сертификати все още не са признати", казват от компанията Saastal Tourismus, имайки предвид туристи от Русия и Китай.  Остава въпросът искат ли курортите да създадат допълнителни стимули, покривайки частично или напълно тестването за своите гости. Според съобщенията, сред собствениците на хотели в Гштад е обсъждан въпросът за субсидиране на разходите за тестване, пише Hotelrevue. Но според Мари-Лин Мишел от Gstaad Marketing покриването на разходите за тестове не се планира. В Зас Фе тестовете остават платени, но центърът не крие цените - бърз антигенен тест струва 47 франка, а PCR -150 франка. В Ленцерхайдее уточняват: "Докато за хора без симптоми PCR теста е платен, бързите антигенни тестове остават безплатни до 10 октомври 2021 година. Така, благодарение на неизгодните цени на тестовете искат да убедят хората да се ваксинират, отбелязва Tages-Anzeiger.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати