Анализи Новини

Д-р Миндов: Нужен е пълен локдаун в София

   
Д-р Миндов: Нужен е пълен локдаун в София

Не трябва да си играем на мерки, мерчици и COVID зони. София е тъмночервена. Нужен е пълен локдаун. Всичко трябва да спре, ако искаме да оживеем. Това каза по БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

"В момента ситуацията пред кабинетите е трагична. От миналата седмица е стълпотворение от деца, възрастни, COVID болни. Пълно объркване на потоците, абсолютно никакъв ред, болните са от всички възрастови групи. Има наслагване на вирусна инфекция, която имитира COVID, неработещи COVID зони. Просто е кошмар в момента, изнемогваме", каза лекарят.

По думите му в София заболеваемостта е над 600 на 100 000 души население, а легловата база в болниците е почти запълнена, отново обикалят линейки в търсене на свободни места, има вече и починал в линейка пациент:

"Не трябва да се допуска това, което се случи миналата есен и пролет. В момента вече сме минали пика от пролетта, категорично. "Пирогов" няма свободни интензивни легла, ако не дай боже стане някоя катастрофа. Хората се самонасочват при нас, идват когато решат със симптоми на коронавирус, ние ставаме локални огнища, не се спазват часове и дистанция."

Според д-р Миндов COVID зоните, че не работят, на пациентите се искат пари за антигенни тестове и рентген, няма нищо безплатно.

"Аз лично, не съм чул от пациент да е получил безплатни лекарства", каза общопрактикуващият лекар и допълни, че най-близката COVID зона до неговата практика работи до 15 часа и се обслужва само от един лекар.

По думите на д-р Миндов 28% от столичаните са напълно ваксинирани, 50% от лекарите са имунизирани срещу коронавирус, но при учителите процентът е 26. Ваксинираните над 65 г. са едва 18%. "В момента няма никакъв интерес към ваксинацията, мои пациенти питат само за трета доза", каза специалистът.

По думите му тези, които са си взели фалшив сертификат, могат да си поставят бустерна доза, защото друг вариант за имунизация нямат. Според д-р Миндов неваксинираните трябва да поемат финансовата част от лечението си, тъй като съзнателно са отказали да се защитят от вируса.

"Защото когато се разболеят и влязат в болница пътеката е 1400 лв, а за лечение на интензивно болен, тези пари изобщо не стигат", обобщи д-р Георги Миндов.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати