Новини Събития

Столичната РЗИ ще допусне провеждането на събития със зелен сертификат

  13.10.2021 14:22  
Столичната РЗИ ще допусне провеждането на събития със зелен сертификат

Директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев ще промени своята заповед и ще допусне провеждането на събития в София със зелен сертификат. Това обяви за TravelNews Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро. Тя е провела разговори с Министерството на здравеопазването, от където са уверили, че в рамките на днешния ден ще бъде издадена нова заповед, коригираща ограниченията и позволяваща провеждането на събития при спазване на мерките, описани в т. 24 от заповедта.  

В нея в момента е записано, че от утре, 14 октомври 2021 г., „се преустановя провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма“ в София. Забраната засяга работата на хотелите, конгресните и конферентни центрове, туроператорите, агенциите за организиране на събития, организаторите на изложения и др. 

С промяната на заповедта ще се позволи провеждането на събития при 100% ваксиниран персонал в съответния обект/зает с мероприятието или преболедувал COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или тест, каза Теодора Жилкова. Ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които: 

  • са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване  
  • представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието) 

    Ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия трябва предварително да уведомяват за взетото решение Столична РЗИ. 

    За въвеждането на същите мерки със зелен сертификат настояват още и туроператорите, тъй като заповедта забранява организирането на екскурзии от и до София. 

    Мирослав Иванов