Новини Събития

Новите мерки срещу Covid-19 ще бъдат обявени в петък, но ще влязат в сила по-късно

   
Новите мерки срещу Covid-19 ще бъдат обявени в петък, но ще влязат в сила по-късно

Новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас ще бъдат обявени в петък, но ще влязат в сила през следващите дни. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред Нова ТВ. "Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще влязат в сила до няколко дни", каза той пред Нова телевизия.

Здравният министър определи ситуацията с Covid-19 у нас като "много сериозна", но твърди, че "няма място за паника". "Здравната система е много добре организирана. Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи се много добре развитието на ситуацията", каза д-р Стойчо Кацаров.

Той добави, че властите продължават да разкриват легла за болни от коронавирус, за да посрещнат нуждите на пациентите. Лекари обаче предупреждават, че проблемът е в липсата на здравни работници. Опитва се и внос на нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС, каза Стойчо Кацаров.

Новите мерки

"Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се доверявам на експертите. Ние споделяме и съгласуваме прилагането на мерките със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени", каза здравният министър.

Междувременно вече започнаха първите протести по повод анонсираните в сряда нови мерки. Те са на центровете за обучение и школите по танци, които се предвижда да затворят врати. Въпреки твърденията на властта, че училищата ще затворят последни, към момента в повечето тъмночервени области в страната, част от учениците учат дистанционно с изключение на най-малките - от І до ІV клас.

"Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на зелен сертификат за присъствие на публични места", каза здравният министър.Той обаче не посочи, дали управляващите смятат да въведат зеленият сертификат и в България.

Здравната система и високата смъртност

Новата вълна на коронавирус премина малко по-рано в страните от Западна Европа и България не е отделен случай, посочи д-р Кацаров. Той призна, че смъртността от коронавирус у нас е много висока, но оправда това с факта, че и преди Covid-19 България е била на първо място в света по обща смъртност.

Здравният министър обясни, че това се дължи на лошото състояние на здравната система, лошото й управление и ниското ниво на ваксинация сред населението. "Смъртността от Covid-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем - лошото състояние на нашата здравна система", каза Стойчо Кацаров.

Той обясни, че ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. "Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега", твърди д-р Кацаров.

Ваксинацията

Стойчо Кацаров каза, че има много тежки негативни нагласи срещу ваксините. "Това е много трудно да се промени и ние сме много внимателни. През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт", посочи той. "Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата - затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират, цената, която ще платим, са по-твърдите мерки", каза здравният министър.

Според него ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото. Въпреки растящия брой болни и настанени за лечение в болници, както и високата смъртност, броят на ваксинираните дневно продължава да намалява. Ако през септември се ваксинираха средно по около 10 000 души дневно, то сега техния брой падна почти наполовина – около 5500.

Нарушенията

По повод факта, че въведените мерки не се спазват, д-р Кацаров каза, че на ден се правят "стотици проверки". Той призова гражданите да информират контролните органи за всеки случай. "Градският транспорт е поет риск, защото ограничаването му води до ограничаване на много стопански дейности", каза здравният министър.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати