Транспорт

Al Italia изпълнява последния си полет

  14.10.2021 15:39  
Al Italia изпълнява последния си полет
  istock

Глава от историята на италианската авиация ще бъде затворена тази вечер, когато националният превозвач Алиталия (Alitalia) ще изпълни последния си планиран полет, предаде ДПА.

По разписание самолет на Алиталия ще излети късно днес от летище "Каляри" на остров Сардиния за Рим.

Очаква се полетът да завърши на римското летище "Фиумичино" в 23:10 часа (00:10 часа българско време), посочи говорител на авиопревозвача пред ДПА.

С този полет компанията ще сложи край на 74-годишна дейност в авиационната индустрия. Алиталия започва да лети през 1947 година.

Новата държавна авиокомпания Италия Траспорто аерео - ИТА (Italia Trasporto Aereo - ITA) започва да работи от утре.

Приема се, че тя е наследникът на Алиталия, но според ЕК не е "икономическият наследник". Брюксел иска новият италиански авиопревозвач да скъса с проблемното финансово минало на Алиталия.

Новият превозвач съобщи, че стартира с флотилия от 52 самолета. Тази година в обслужването на полетите ще работят до 2950 души.

Италия Траспорто аерео иска да съсредоточи дейността си върху бизнес пътувания и клиенти, които летят с цел почивка и развлечения от Рим и Милано.

Първоначално авиокомпанията ще предлага 45 дестинации и 61 маршрута, включително Франкфурт, Париж, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. /mediapool.bg