Новини Събития

Започна кулинарното събитие Вкусът на Франция

   
Започна кулинарното събитие Вкусът на Франция

Най-голямата френска вечеря в света се провежда в България за четвърти път - от 14 до 22 октомври 2021. Гастрономическото събитие "Вкусът на Франция" (Goût de France в оригинал или заигравката на английски Good France) е инициатива, която насърчава ресторанти по цял свят, независимо от стилистиката им, да разработят специално авторско меню. Ястията и цената им се определят от заведението, важното е менюто да е налично в рамките на периода и да е вдъхновено от Франция. Целта на събитието е да отдаде дължимото на френската гастрономия на една и съща дата в рамките на тържествена вечер, организирана в целия свят. За целта хиляди готвачи приготвят френско 4-степенно меню по свой избор: предястие, основно, сирене, десерт.

Всяка година има и конкретен регион, "кръстник" на инициативата, и през 2021 г. това е долината на река Лоара. Във винените среди я познаваме като мястото, дало на света класическия облик на сортовете совиньон блан и каберне фран.

"Вкусът на Франция" се обособява като събитие, след като през 2010 г. гастрономическо меню на страната бива включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, 11-ата годишнина от което отбелязваме тази година.

През 2019 г. темата на събитието беше Елзас и в инициативата се включиха хиляди ресторанти в над 150 страни, включително 14 ресторанта в България. След кратко прекъсване през 2020 г. поради епидемията гастрономи, ценители и франкофони, както и личности, популяризиращи отговорното хранене, са отново поканени да се присъединят към гурме празника.

Инициативата е организирана от Посолството на Франция в България в партньорство с ресторантьори - какъв по-хубав начин освен през храната и виното да опознаем френската култура? "Изисква се" само да посетим едно от участващите заведения и да опитаме френското меню. Ако го споделим с приятели на живо или като хубава снимка за спомен в социалните мрежи, толкова по-добре.

Как да участваме? Просто изберете близо до вас ресторант, участващ във "Вкусът на Франция", и го посетете от 14 до 22 октомври за френска вечеря.

София:

Пловдив:

Варна:

Района на Мелник:



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати