Новини Хотели

Хотелите на Валентин Златев, Холдинг Варна и Винпром Пещера искат 2 млрд. лв. от държавата за СПА ваучери

   
Хотелите на Валентин Златев, Холдинг Варна и Винпром Пещера искат 2 млрд. лв. от държавата за СПА ваучери
Председателят на BUBSPA Сийка Кацарова иска ваучери за СПА почивки за ваксинираните българи

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) настоява държавата да осигури в бюджета за 2022 г. по 400 лв. на човек за ваучери за нощувки и процедури за всички преминали пълен курс на ваксиниране срещу COVID-19. Това става ясно от писмо на организацията, публикувано във фейсбук страницата им, което е изпратено до премиера Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и до министрите на туризма Стела Балтова, икономиката Даниела Везиева и здравеопазването Стойчо Кацаров. „Позицията ни е ясна и включва само ваксинираните българи“, коментира пред TravelNews председателят на BUBSPA Сийка Кацарова. Тя не отговори защо предложението не се отнася и за преболедувалите Ковид, които реално повече се нуждаят от възстановителни процедури.

В BUBSPA членуват предимно хотелите на бащата на Валентин Златев (бивш генерален директор на „Лукойл България“), на варненската "Св. Константин и Елена" АД (част от "Холдинг Варна") и на „Галакси инвестмънт груп“ (част от „Винпром Пещера“ на Антон Щерев и Атанас Петров). Зам.-председател е Живко Иванов, който е директор на „Управление на активи“ в „Галакси инвестмънт груп“. Член на УС е Елена Косева, която е изпълнителен директор на „Св. Константин и Елена“ АД. Иванов и Косева не коментираха предложенията.

Организацията предлага ваучерите да бъдат за цялата 2022 г. и да бъдат използвани за минимум 7 дни с 6 нощувки със закуски, 5 процедури за превенция или профилкатика на здравето, ползвайки природния ресурс – минерални води, лечебен климат, пелоиди. Бенефициенти да бъдат всички сертифицирани по Наредба 04-14 от 9 октомври 2019 г. на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването Медикъл/СПА и СПА обекти на територията на България. Обхватът да бъде за всички здравно-осигурени български граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19.

„Български съюз по балнеология и СПА туризъм изразява своята позиция за острата необходимост от отпускане на целеви средства, чрез Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез държавния бюджет на Република България за ваучери за здравна превенция, които да бъдат предоставяни на българските здравно-осигурени граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19”, пише още в писмото. Целта е подобряване здравния статус на населението, намаляване на заболеваемостта, намаляване на хоспитализацията на пациентите, понижаване разходите за здравеопазване. Освен това по този начин ще се реализира успешна кампания за стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19. Отделно ще бъдат подпомогнати балнео и СПА общините за преодоляване последствията от кризата с COVID-19.

„Предложението е пълна глупост, безумие и не вярвам на розови сънища. Целият бранш е в колапс и трябва да се спасяваме с реални мерки“, коментира хотелиер от Велинград. Според него няма как държавата да предвиди за около 5 млн. осигурени българи по 400 лв. или общо 2 млрд. лв. през 2022 г., които да отидат основно в членовете на BUBSPA.

„Няма как да се съгласим подобни средства да отидат в мутрите в туризма“, подчерта представител на друга неправителствена организация в туризма.

„Това е абсурдно предложение и е нереалистично. СПА хотелите не страдат от Ковид пандемията, защото имат най-добра заетост в България и нямат нужда от помощи“, каза пред TravelNews Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията на планинските водачи в България, който е и основател на Българската асоциация за алтернативен туризъм и е собственик на два туроператора „Одисея-ин“ и „Зиг заг холидейз“. Според него предложението няма да доведе до никакви ефекти. Освен това не може да се случи и със средствата от Плана за възстаноняване, защото ваксинацията не е част от него. „Има други мерки за стимулиране на ваксинацията и те не са чрез ваучери за почивка“, допълни той.

Според BUBSPA „Ваучери за здравна превенция“ е конкретна и ефективна мярка, зад която стоят членовете на Български съюз по балнеология и СПА туризъм – 60 юридически лица, инвеститори и собственици на повече от 100 от най-големите хотелски комплекси в България, най-големите компании – работодатели в сектор „Туризъм“.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати