Новини Събития

Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун

   
Проф. Ива Христова: Зеленият сертификат е по-добре от локдаун

Зеленият сертификат е по-добре от локдаун, това ще спаси съответните заведения от фалит и ще стимулира другите да се ваксинират, коментира в предаването  "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Според нея са необходими мерки, но решението е много трудно, защото има много гледни точки и всяко решение има плюсове и минуси.

"Моето мнение е, че въвеждайки по-слаби мерки за тези, които са със сертификат, ще стимулира хората да се ваксинират, за да могат да посещават заведенията, които искат, а това нещо пък ще създаде безопасност на хората, които са вътре", каза проф. Христова.

Много по-малко са били засегнатите хората под 40 години при предишните вълни, но само за последните седмици заразеността при тях се изравнява със заразеността при останалите възрастови групи, посочи тя. По думите ѝ се дължи основно на Делта варианта, но и на това, че младите са останали незасегнати от предишните вълни и сега са по-чувствителни, там вирусът намира добра почва за развитие. Според нея неспазването на мерки от тяхна страна също допринася.

"Случаите нарастват и може да се помисли по-нататък отново за носене на маски на открито при събирания някакви. Към момента това не се обсъжда, защото има по-належащи мерки, но ние трябва да сме подготвени, ако вълната нараства, със следващи мерки", обясни проф. Христова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати