Новини Турагенции

Тунис очаква повече българи през следващите години

   
Тунис очаква повече българи през следващите години

Тунис несъмнено е една от най-популярните дестинации за морски почивки през 2021 г. и ще остане такава и догодина. Тя се предлага на българския пазар от няколко години, но набра особено популярност това лято. Според Мила Димитрова, която изготвя програмите за Тунис в Onex Tour, този интерес се дължи предимно на ниските цени, хубавите плажове и краткия полет. “За летния сезон от май до октомври 2021 г. имахме 2300-2400 туристи в Тунис, които настанихме в някои от най-популярните курорти тук. Почти всички записаха и по няколко допълнителни екскурзии. Достъпните цени привлякоха много българи. Септември месец имаше пакети по 450 лв. за чартър и 7 нощувки в 4-звезден хотел. Туристите могат да си позволят всички удоволствия на дестинацията като сафари в пустинята, езда на камили и други. Накрая остават много доволни, а са платили по-малко, отколкото за Българското Черноморие”, обясни Димитрова. 

 

Българите традиционно избират да летуват в чужбина, като Гърция и Турция са сред любимите дестинации. Това лято обаче пътуването до Гърция бе усложнено с COVID-19 мерки, а туристическите услуги в Турция поскъпнаха изключително много. Това принуди много хора да потърсят нова морска дестинация, където да прекарат лятната си ваканция.  

 

Тунис бе оптимален избор за мнозина, тъй като държавата граничи със Средиземно море и има сходен климат и природа със Сицилия, Южна Италия, Испания и Франция. Бреговата линия на Тунис е 1148 км и има плажове за всеки вкус. Релаксът край морето, екзотичната пустиня и новите преживявания направиха страната изключитлено атрактивно предложение за българите.  Туризмът в северноафриканската държава се развива от 60-те години на миналия век и винаги са имали силен фокус върху европейците. Често пристигат гости от Франция, Германия и Испания. Тунис е изключтелно популярен и сред арабите - семейства и компании от Алжир, Либия и другите близките страни избират дестинацията за своята уикенд почивка. Такива туристи е посрещал всеки тунизийски курорт преди COVID кризата. След пандемията обаче огромен процент от посетителите остават руснаците. Това принуждава браншът да се обособи и за източния европеец. Служителите в хотел Sentido Phenicia в Хамамет споделят: “Посрещаме предимно руски и български туристи. Решихме да се обърнем към тях и да разберем с какво всъщност можем да се подобрим”. Източноевропейският почерк наистина се усеща в управлението на хотела. Вниманието към детайла е изключитлено високо, голяма част от персонала говори перфектен руски (изненадващо и български) и се предлага традиционна европейска кухня.  

 

Като цяло хотелиерите не смеят да се похвалят, че са имали силен летен сезон. Със сигурност се наблюдава подобрение спрямо 2020, но туризмът в Тунис има още много място за развитие. Много от хотелите не са успели да отворят заради COVID пандемията. Работещите в бранша се надяват скоро всичко да се възстанови и пандемията вече да не ограничава никого. Анис Бен Сала, мениджър на петзвездния хотел Royal Thalassa Monastir, сподели впечатленията си от лято 2021 и очакванията си за бъдещето пред TravelNews: “Тази година най-силният пазар за нас беше Русия. Посрещнахме и много туристи от Полша и Алжир, но определено най-голямата група са руснаците. Имахме няколко групи от България, които отседнаха тук и споделиха, че много им харесва морето, атмосферата и хората тук. Това ме прави оптимистичен, че Тунис ще се развие добре на българския пазар. Дестинацията е нова за българите и все още набира популярност, но вярвам, че най-трудно е началото. Очаквам следващите години да посрещаме все повече и повече българи. Тунис наистина има какво да предложи!”. 

 

Йоана Шомова, TravelNews, Тунис 

 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати