Анализи

Туроператорът Димитър Попов: Министър Стела Балтова е пълен провал

   
Туроператорът Димитър Попов: Министър Стела Балтова е пълен провал

Служебният министър на туризма Стела Балтова е пълен провал, защото не прави нищо за сектора и неговото съживяване. Това обяви пред TravelNews Димитър Попов, управител на българо-датския туроператор „Пенгуин травъл“ и бивш председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според него няма реални икономически мерки, които да стимулират бизнеса. Освен това липсва маркетинг и реклама на България.

„Стела Балтова е само един администратор. Тя и стоте служители на Министерството на туризма не разбират от икономика и не са работили в бранша. Никой не може да направи икономически анализ на ситуацията. Не разбират също от маркетинг и реклама. Министерството е с лош капацитет и е пълно с калинки“, коментира Димитър Попов. Той препоръчва ведомството да започне да работи за създаването на Гаранционен фонд в туризма и да спре изплащането на помощи на туроператорите. В момента трябва да се предвиди бюджет от държавата за създаването на фонда през 2022 г. Засега няма такива индикации от Министерството на туризма да искат повече пари за следващата година в бюджета на страната.

„Туроператорите имат нужда да работят и средства за ликвидност, които да започнат да се отпускат на база маржовете в печалбата. Държавата трябва да спре да дава помощи за връщане на пари на клиенти, защото ги получават най-безотговорните компании“, посочи Димитър Попов. Според него по този начин вече се изкривява пазарът и конкуренцията. „Тези, които са изхарчили парите на клиентите, получиха повече помощи от държавата в сравнение с коректните фирми и това трябва да спре“, смята той. Например в Дания са давали помощи само през първите 3 месеца от пандемията. След това и до момента отпускат само нисколихвени кредити. Туроператорите трябва да започнат да взимат средства от ББР и да спрат да разчитат на държавата, допълни Димитър Попов.

В последния актуализиран бюджет на държавата са предвидени 70 млн. лв. за туризма. Засега една от идеите е 30 млн. лв. да бъдат разпраделени на около 44 000 фирми в сектора. Браншът настоява другите 30 млн. лв. също да бъдат вкарани по тази мярка, за да има по-голям ресурс от общо 60 млн. лв. За вторите 30 млн. лв. не е записано как да бъдат разпределени и Министерството на туризма търси различни варианти и механизми. За остатъка от 10 млн. лв. е определено конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. Отделно останаха още 5.2 млн. лв. неоползотворени от последната помощ за туроператорите. Наскоро Министерският съвет удължи срока за връщане на парите на клиенти от туроператорите до 30 ноември 2021 г. Става въпрос за дължимите суми за неосъществени пътувания в периода 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. заради COVID пандемията.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати