Анализи

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

  20.10.2021 13:22  
Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

"Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал COVID-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед". Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. Минути по-късно здравният министър Стойчо Кацаров отрече тази информация. Той обясни, че срокът на валидност на документа за преболедували е определен от Европейската комисия и той е шест месеца. Експертите у нас били категорични, че България не може еднолично да удължи въпросния срок.

"Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни", коментира още проф. Аргирова. И отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или тежко прекарване на болестта.

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране. Дори да се случи, симптомите минават леко, няма усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло, двама са ваксинирани", каза медикът.

"Постковид синдромът включва сърдечни усложнения, сериозни белодробни такива, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които това не се случват", допълни Аргирова.

"Бустерната доза не е задължителна за всеки, освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на броя на антителата е нормална тяхна динамика", поясни проф. Аргирова.