Новини Турагенции

Туроператорите излизат за първи път обединени на протест

   
Туроператорите излизат за първи път обединени на протест

Туроператорите и туристическите агенти за първи път ще излязат обединени на протеста на 26 октомври 2021 г. в 11 ч. пред Министерството на туризма. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) също окончателно реши да се присъедини към недоволството на останалите – Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“.

„Искаме да напомним на правителството, че туристическият сектор има нужда от подкрепа и то сега“, обяви пред TravelNews Димитрина Горанова, председател на АБТТА. На проведената вчера среща с министерството отново не се е стигнало до окончателно решение за разпределение на 41.2 млн. лв. за туризма. Ведомството работи по два сценария. Единият вариант е по-дълъг във времето с изчакване на поправки в Закона за бюджета, които да бъдат подготвени от екипа на Стела Балтова, да минат през одобрение на Министерския съвет и да бъдат внесени в новото Народно събрание. Министерството на туризма иска парламентът да вземе решение за схемите, по които да бъдат разпределени средствата, като бъдат описани детайлите и допустимите кандидати. При този случай помощта ще отиде към 2022 г., защото трябва да бъде гласувана от Народното събрание и след това изпратена за нотификация в Европейската комисия.

Вторият вариант е всичко това да се направи с Постановление на Министерския съвет (ПМС), което да бъде внесено за одобрение от Министерството на туризма. Постановлението може да бъде вкарано следващата сряда в МС и след това да бъде изпратено за одобрение от ЕК. Тя се произнася в рамките на един месец. Кандидатстването може да стартира най-рано в началото на декември и първите средства да се получат в края на годината. Срещу тази мярка са юристката на министерството Мая Никовска, директор на Дирекция „Туристическа политика”, и министърът на туризма Стела Балтова. Те искат решението да бъде взето от Народното събрание, твърдят от бранша. Туроператорите ще искат оставките на Никовска и Балтова във вторник.

Браншът иска предвидените в бюджета 41.2 млн. лв. да бъдат отпуснати спешно на туристическия сектор. „Настояваме средствата да отидат само на фирмите в туризма. Това са туроператори, агенти, хотелиери и ресторантьори“, обясни Димитрина Горанова. Тя допълни, че още на 6 октомври 2021 г. са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което заедно с юристите на АБТТА, са препоръчали средствата да бъдат осигурени чрез Постановление на Министерския съвет.

В последния актуализиран бюджет бяха гласувани 70 млн. лв. за туризма от Народното събрание. Министерството изпрати вчера за нотификация в Брюксел за първата помощ от 30 млн. лв., които ще бъдат разпраделени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа и др. За другите 30 млн. лв. не е записано в бюджета как да бъдат разпределени и към кое министерство да бъдат насочени. За остатъка от 10 млн. лв. е определено конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. Отделно има още 5.2 млн. лв. неоползотворени от последната помощ за туроператорите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати