Новини Събития

Министър Балтова разговаря с представителите на руските туроператори

  22.10.2021 19:09  
Министър Балтова разговаря с представителите на руските туроператори

Министърът на туризма Стела Балтова проведе близо двучасова среща с водещи руски туроператори, които работят на пазар Русия. В разговорите взеха участие заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Мария Белколева.

„Тази среща се провежда в трудно за всички време, но ние сме решени да работим заедно, за да се справим с проблемите в периода на пандемията,“ изтъкна министър Балтова в началото на срещата. Тема на разговора бяха предстоящите зимен и летен сезон 2022.

„През последните 10-15 години у нас се наблюдава тенденцията туристическият сектор да се развива с бързи темпове, превръщайки България в предпочитана целогодишна дестинация, предлагаща висококачествен и разнообразен туристически продукт, а Русия винаги е била приоритетен пазар и партньор,“ посочи министър Балтова.

От началото на годината до края на септември над 31 хиляди руски туристи са посетили България, като  85% от тях – през летния сезон. Водещи дестинации са били София и Варна – с около и над 6900 туристи от Русия, следвани от Несебър – с над 4 хил., Балчик, Бургас и Пловдив. За периода от януари до август, по данни на граничните власти обаче, броят на руските туристи, посетили страната ни, е значително по-висок – над 85 хиляди. Министър Балтова изтъкна, че най-важната задача, която стои пред нас, е да възстановим туристопотока на нивата преди пандемията, когато за 2019 година броят им е бил 450 хиляди. От зимните дестинации най-предпочитани за руските гости са Банско, София, Самоков, Смолян и Чепеларе, съобщи министърът. Тя увери, че България предприема всички необходими противоепидемични мерки с цел оптимална подкрепа за сектора, както и да бъде осигурена за гостите максимална безопасност в условията на продължаващата пандемия. Министър Балтова запозна руските туроператори с действащите условия, които влязоха в сила с въвеждането на зеления сертификат и съобщи, че следващата седмица ще е напълно готов и Здравният протокол за работа в българските туристически обекти.

Руските представители изразиха задоволство от възобновяването на полетите между двете държави, но поискаха чартърни полети, включително до летище Пловдив за зимния сезон. Изказан бе оптимизъм по отношение на предстоящия зимен сезон. Друга важна тема на срещата бе визовият режим - бе поискано облекчаването му, както и въвеждането на многократни тригодишни визи. Руските туроператори изразиха притеснения и поискаха детайли относно начините на влизане в страната и използването на зеления сертификат за достъп до различни обекти и обществени места в страната. Представителите на водещите туроператори изразиха желание за още по-тясно сътрудничество в областта на маркетинга при позиционирането на България на пазар Русия.