Транспорт

Рим подготвя въздушно такси от летището до центъра

   
Рим подготвя въздушно такси от летището до центъра

Летище Фюмичино в Рим подготвя нова услуга - доставка на пътници до центъра на града на борда на електрически вертолет. Според вестник Il Messaggero услугата ще бъде задействана през 2024 г. Хеликоптерът VoloCity, напълно екологичен и почти безшумен, е проектиран от един от лидерите сред разработчиците на този тип Volocopter.

Полет с такъв транспорт ще струва 140 евро, което е приблизително два пъти по-скъпо от традиционното сухопътно такси и ще отнеме само 10 минути, заобикаляйки задръстванията в града. Както отбелязва вестникът, този проект на управителя на летището на римската компания ADR ще бъде един от първите по рода си в Европа.

За започване на пътнически превози трябва да бъдат завършени бюрократични процедури за получаване на всички разрешителни от компетентните органи. Мястото за излитане ще се намира в специална зона на Фюмичино, докато точката на пристигане в центъра на града все още се пази в тайна. На първия етап се предвижда в кабината да има един пътник и пилот. За превоз на товари се предвижда използването на превозни средства в безпилотен режим. Очаква се през 2024 г. в проекта да се появят шест летящи таксита.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати