Анализи Новини

Министерството на туризма е раздирано от лобистки интереси

  24.10.2021 11:57  
Министерството на туризма е раздирано от лобистки интереси
Даниела Давидкова
  Личен архив

казва в интервю пред TravelNews Даниела Давидкова от гражданската квота на „Изправи се БГ. Ние идваме!” в 23 МИР София с бюлетина 31 и преференция 122. Тя има 18 години опит в хотелиерството и 1 година като туроператор

Съдържание от Даниела Давидкова

Г-жо Давидкова, трябва ли да се въведе зеленият сертификат или да се затегнат мерките, с които отново ще пострада туризмът? 

  • Един документ няма да допринесе за справяне с вируса, още повече, че и този сертификат ще го „побългарим” и ще му „намерим цаката”. Проблемът е, че не се информира обществеността ясно и на разбираем език какво ще допринесе ваксинирането и кой може и е добре да се ваксинира. Страховете на хората се обуславят от факта, че ваксините се разработиха много бързо и няма достатъчно информация за реакцията и нежеланите ефекти с други заболявания, които има даден човек. Аз съм хотелиер и работя на първа линия с гости от цял свят. Ваксинирах се, защото съм напълно здрава и не очаквам да имам влошаване и странични реакции от ваксината и защото при среща с вируса, придобитият имунитет ще ми помогне да се справя по-леко със заболяването. Това е мое лично мнение и решение, което е обсъдено с личния ми лекар.

Как може да се излезе от кризата в туризма?

  • За коя криза по-точно ме питате? Кризата с епидемичната обстановка? Кризата с липса на обучен и работещ персонал? Кризата с безработните екскурзоводи, които са оставени на неволята? Кризата с нищоправенето на администрацията в Министерството на туризма? Кризата с неразработването и забатачването на „Дестинация България”? Трудно ми е да изброя всички кризи, от които в момента е потърпевш туристическият бранш, но според мен е крайно време управлението на туризма да се възложи на професионалисти, които работят на първа линия, посрещат и обслужват гости, а не на административни чиновници. Това ще е началото на разплитането и справянето с кризите в нашия сектор.

Защо държавата не иска да подпомага сектора?

  • „Държавата” има желание да бъде подпомогнат секторът, но в управлението няма знаещи, можещи и разбиращи чиновници, които да иницират и стартират справедлива помощ за наистина изпадналите в затруднение фирми и самоосигуряващите се лица. Крайно време е Министерство на туризма да започне да работи като Министерство, а не като Кафетерия. Ще Ви дам една идея. Отидете една сутрин пред ведомството и само наблюдавайте кой и с какво влиза там. Влизат чиновници и в ръцете им има 1 или 2 чаши с кафе. И се питам аз „Отиваме на работа или отиваме на кафе-пауза?” А междудругото екскурзоводите да продължават да си викат неволята и да нямат пари дори за по едно кафе.

Защо секторът не може да бъде управляван от човек от бранша от създаването на самостоятелно министерство пред последните 7 години?

  • От създаването си това министерство е раздирано от лобистки интереси, най-вече на концесиите и превозвачите. Така че,  докато не се спрат корупционните схеми и не се промени цялостната структура на ведомството, не се сменят „калинките” със знаещи и можещи професионалисти, то все така ще си кретаме. Но когато някой професионалист посмее да заяви участието си в политиката, то никой от бранша не го подкрепя и не гласува за него, защото видиш ли „Ти не си в листата на партията, за която аз ще гласувам.”, Ама защо точно от тази партия се кандидатираш ?” и така до безкрай оправдания и упреци. И после защо ни управляват "калинки"?! Бих искала да информирам колегите ми, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 14.11.2021 г. участвам като кандидат за народен представител в гражданската квота на „Изправи се БГ. Ние идваме!” с лична кауза за подкрепа на БГ туризъм в 23 МИР София. В него влизат общините Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица. Живеещите в тези райони можете да гласувате за мен с бюлетина No.31 и преференция 122, Даниела Давидкова. Благодаря на всички, които ще ме подкрепят!

 Как трябва да бъде управляван туризмът?

  • Туризмът трябва да се развива, а не да се управлява, спрямо световните тенденции. Гъвкаво да се променят закони в помощ на бизнеса и за категоризирането на нови дейности и забавления, към които пътуващите хора имат интерес. Това с работния професионален потенциал на „калинки” няма как да се получи.

Как трябва да се стопанисват плажовете и трябва ли да се променят концесиите?

  • Според мен въвеждането на гръцката практика за стопанисване на плажовете е много добра и би трябвало и при нас да се въведе. Концесиите са мутренска отживелица.

Каква трябва да бъде рекламата на България?

  • „Дестинация България” трябва да се рекламира интелигентно от екип с интелигентно мислене и дигитални познания. Не можем да искаме от аналогови чиновници да измислят „Уау!” ефект в рекламирането на туризма ни. Би било много резултатно ако към рекламирането на дестинацията се даде възможност на повече агенции и самостоятелни творци да вземат участие, а не конкурсите да се „печелят” все от наши хора. На туризма му трябват професионалисти и творци, а не аналогови „Калинки”!

Интервюто взе Мирослав Иванов

Визитка

Даниела Давидкова е родена в Свищов. Учи и завършва магистратура „Финанси и кредит” в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в родния си град. Има втора магистратура „Политология, дипломация и национална сигурност” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, дипломант на проф. по политология Т. Галунов. Има 18 години трудов опит в хотелиерството и една година като туроператор. Владее четири езика. На изборите за Народно събрание на 14 ноември 2021 г. участва като кандидат за народен представител в гражданската квота на „Изправи се БГ. Ние идваме!” с лична кауза за подкрепа на БГ туризъм в 23 МИР София. В него влизат общините Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица. Живеещите в тези райони могат да гласуват за нея с бюлетина No.31 и преференция 122, Даниела Давидкова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!