Турагенции

Тунис – същинска древна арабска приказка

   
 Тунис – същинска древна арабска приказка

Тунис бавно, но сигурно, се превръща в една от най-търсените дестинации за почивки сред българите. Според местните хотелиери интересът към северноафриканската страна е нараснал последните години, въпреки COVID кризата. Те отчитат голям скок в източноевропейските туристи. Туроператорът “Onex Tour” запозна екип на TravelNews с многото развлечения, които дестинацията предлага. Фокусът на екскурзията “Открийте Тунис” е върху някои от най-големите курорти в страната - Сус, Хамамет и Монастир. 

 

Развитието на Сус катo морски курорт

 

се дължи на километричните пясъчни ивици. Освен перфектни възможности за релакс край морето, предлага още богата култура и история. Центърът на града ще ви пренесе в същинска древна арабска приказка. Чарът на Сус се крие именно в  тесните улички на Медината (старата част на града), джамиите, градската крепост и арабското кафе от костилки на фурми по местна рецепта. 

 

 

 

 

Курортът беше отправната точка и на най-вълнуващата екскурзия на “Onex Tour”. Туроператорът предлага уникално двудневно пътешествие из Сахара с нощувка в оазиса Дюз. Обиколката започва с посещение на Ел Джем. Там се намират едни от най–внушителните римски останки в цяла Африка. През II век градът имал голям успех, тъй като е бил важен център за произвеждане на зехтин, който се е използвал за презморска търговия. През III век бил построен и амфитеатърът в Ел Джем, който е една от най-впечатляващите забележителности в Тунис. По–големи от него са само Колизеумът в Рим и амфитеатърът в Капуа. Забележителността е изключително запазена отвътре. Туристите могат да посетят дори подземните тунели, където гладиаторите и животните са изчаквали началото на битката. 

 

 

Следващата спирка е 

 

запазено берберско селище в Матмата. Характерно за жилищата в този регион е, че за разлика от други подземни селища по света, домовете не са вкопани в планински хълмове. Направата на жилищата започва с дълбок изкоп в пясъчника, който служи и за двор. В стените му се изкопават допълнително различните помещения. В местните предания се споменава, че такива домове берберите са строили още по време на Римската империя и са служили като надеждно укритие. Някои от тях още живеят традиционно в тези селища без достъп до електричество и канализация. Други подобни селища пък са обособени за туристи и берберите там живеят една идея по-модерен живот. Тези селища набират популярност след заснемането на филмовата поредица “Междузвездни войни”. Берберските селища в Матмата са били използвани като декор за някои от филмите. Всъщност в Тунис се намират доста голяма част от снимачните площадки на филмовата сага и това привлича хиляди туристи след кино премиерите.

 

 

Пътят към Сахара 

 

отвежда групата в Дюз - пустинен оазис, наричан още “Пустинната порта”. Курортът се намира на самата граница между необятната пустиня Сахара и цивилизацията. Там туристите могат да се насладят на едно от най-вълнуващите преживявания за дестинацията - езда на камили по залез слънце. Чувството наистина е несравнимо! Теренът е лек и няма опасност ездата да е неприятна за някого - изключително приятна и спокойна активност на фона на динамичната програма. 

Следващият ден започва в 05:30 ч. с посрещане на изгрева в пресъхналото солно езеро Чот ел Джерид. Езерото предлага много специфичен терен и гледката е меко казано извънземна. Това, което много българи считат за любопитно при посещение на Африка е, че изгревите и залезите са изключително кратки. Слънцето изгрява за по-малко от 3 минути!

Същинското приключение е пустинно сафари. В джипове се разделят групи по 6 човека и се насочват към планинския оазис Шебика. Сгушен между планините Атлас и пустинята Сахара, той предлага единствената зеленина на стотици километри. Туристите могат да изберат между тежък и по-лек маршрут, който да ги отведе до същинския оазис. По-трудният маршрут включва леко изкачване. От високо се разкрива невероятна панорамна гледка над планините Атлас и пустинята. Виждат се също множеството палми на оазиса. 

 

 

Следващата спирка на Сафарито е Нефта - дълбоко в пустинята Сахара се крие 

 

родният дом на Люк Скайуокър.

 

Сетът е бил възстановен през 2004 за “Revenge of the Sith” и поради тази причина е добре запазен. Изключителна възможност за феновете на филмовата сага. Тези, които не са киноманиаци, също не скучаеха по пътя. Същинското сафари започва именно по пътя за Нефта. Шофьорът избира по свое усмотрение маршрута и преминава през пясъчни дюни. Несъмнено това е най-подходящата активност за “ловците на адреналин”. 

За любителите на по-спокойните почивки, Хамамет е по-подходящ избор. Туризмът започва да се разглежда като икономически отрасъл в Тунис чак след обявяването на независимостта на държавата през 1956 г. Няколко години по-късно, през 60-те години на 20-ти век, се обособява и първият курорт в държавата - именно Хамамет. С неговата 14- километрова пясъчна линия курортът предлага плаж по всеки вкус - от спокойни девствени ивици до оживени такива с множество клубове и заведения. 

 

 

В Хамамет има всичко

 

Особено интересно е, че градът е разделен на две части - Старият Хамамет и Новият Хамамет (Хамамет Ясмин). Докато новата част е обособена за туристи и е изпълнена с хотели, барове и ресторанти, то старата е успяла да запази автентичния дух на тунизийския курорт. Най-впечатляваща определено е Медината. Това е историческата част на всеки мюсюлмански град, където се е намирал централният пазар. Първите сгради датират от 12 век - това са стари къщи, джамии, фонтани, и жителите на Хамамет са съумели да ги запазят в почти перфектно състояние. Единственото, което издава за модерен живот по улиците на курорта е, че традиционните пазарни сергии, са заместени от сувенирни такива. Крепостта Рибат в центъра на града също задължително трябва да бъде посетена!Традиционно градските крепости в Тунис са построени от араби, но любопитното за тази в Хамамет е, че е дело на испанците. Укреплението е основано в началото на XI век. Там можете да откриете погребалния паметник на монаха-воин Сиди Буали, както и да се изкачите по стените на крепостта и да се насладите на необичайна панорамна гледка от тридесетметрова височина. 

На едва 60 км от курорта се намира и столицата на Тунис, носеща името на държавата. “Onex Tour” организира запленителна екскурзия до Картаген, Тунис и Сиди Бу Саид, която е изключително подходяща за феновете на историята, културата и изкуството. 

Според легендата

 

 

Картаген е основан 

 

през 825/814 г. пр.н.е. от финикийски заселници от Тир. Картаген бързо се превръща в град с икономическа важност, благодарение на преуспяващата презморска търговия, която провежда. Налага се и като политическа сила и дори е считан за единствения достоен “противник” на Древен Рим. Картаген е бил под пуническо, римско, византийско и арабско управление, но въпреки че е посрещнал много цивилизации, в края на 7 век градът е превзет и превърнат в руини.  

 

Сиди Бу Саид е град, известен като “Тунизийския Монмартър”. Той е вдъхновил стотици писатели и художници. Всеки посетил мястото осъзнава артистичната му важност. Градът е изграден на върха на скала и разкрива уникална гледка към Средиземно море. Калдъръмените улици са изпълнени с арт магазини, щандове за сувенири и традиционни кафенета. Мнозина оприличават Сиди Бу Саид на известния гръцки остров Санторини. Това се дължи на клишираната комбинация от бяло и тъмно синьо в архитектурата. Това, което отличава Сиди Бу Саид обаче, са рисуваните врати и решетки.

 

 

Последната спирка e курортното градче Монастир. 

 

Той е отлично място за морска почивка и предлага много възможности за водни спортове, риболов, екскурзии и голф. Именно Монастир дава нужната доза спокойствие и релакс след интензивната екскурзия. Центърът  е интересен и може да бъде разгледан само за няколко часа. Най-популярната забележителност в района несъмнено е мавзолеят на Хабиб Бургиба. Първият президент на Тунис е отговорен за независимостта на държавата и е същински реформатор. Той е спомогнал за нейното изграждане като светска държава. До Мавзолея Хводи има широка алея, облицована с цветни мраморни плочи и засадени дървета и храсти, а самата сграда е изключително богато украсена. 

 

 

Красотата може да бъде открита почти навсякъде в Тунис

 

Запленителна, магична и многоцветна - държавата е една изключително многопластова дестинация, която крие много изненади. Мястото е подходящо както за онези, които търсят спокойна ваканция край морето, така и за авантюристите, които преследват адреналина. Най-добрите месеци да посетите Тунис са май, юни, септември и октомври. Същинското лято също е подходящо, но някои го намират за прекалено горещо. “Onex Tour” ще се съсредоточи върху Тунис като място за морска почивка и през 2022, стартирайки чартърите от месец май. Сега е перфектното време да помислите дали именно Северна Африка е подходящото място за вашата следваща ваканция!

 

Йоана Шомова, Тунис



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати