Новини Събития

Българите тръгнаха на масов шопинг туризъм в Одрин

  25.10.2021 09:21  
Българите тръгнаха на масов шопинг туризъм в Одрин

Историческият срив на турската лира след решението за сваляне на лихвения процент на Централната турска банка доведе до изключително изгоден курс от 1лв. =5.74 тл., пише "Марица".

Българите този уикенд повече от всякога се стекоха към пазарите в Одрин. Евтината лира отприщи небивал интерес от страна на наши и балкански шопинг туристи. Това доведе и до километрични опашки на българо-турската граница. 

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформация
След историческото обезценяване на турската лира тя надмина психологическата граница от 11 лири за евро, цените при съседите все още не се бяха покачили. Това беше от полза за българските граждани, пазаруващи от Одрин.

Турските медии отразиха факта, че българските граждани, дошли на пазара „Улус“, който се организира всеки петък в Одрин и се нарича „пазар на висшето общество“, имаха затруднения при пренасянето на закупените от тях продукти. Показват се претъпкани български автомобили с най-разнообразни стоки.

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформацияТърговците са много доволни, защото българските граждани, дошли на пазара, пазаруват много повече от местните хора. Българите дори пазарували повече и от гърците. Медиите посочват, че пазарските чанти на нашенците са препълнени с всякакви продукти - от дрехи до козметика, от почистващи продукти до храни.

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформацияЗаявявайки, че много пъти е идвал в Одрин от България, Фаик Тейфик заяви, че цените в Одрин са много по-ниски от тези в България и купуват от пазара масово неща, които им харесват и са нужни.

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформация


Джейлан Сулко, обяснявайки, че е дошла в Одрин от Гърция, за да пазарува, каза, че вече е успяла да напазарува и всичко е на много изгодни цени. Роза Михайлова от България каза, че е дошла в Одрин да пазарува и е доволна.

Турските медии съобщиха, че в Одрин са дошли и много истанбулски търговци, които идват да продават стоките си на български граждани, защото местните граждани нямат вече достатъчно покупателна възможност. 

Търговци отбелязаха, че би било безсмислено да идват в Одрин, ако няма български граждани, ето защо се молят да не бъде затворена повторно границата, както това се случи в предишните пикове на Covid-19 пандемията. 

Стигна се до гам, че Българите масово пътуват и купуват оттам дори и зарзават за зимнина.
Анцузите са друга най-търсена стока от нашенците в момента, споделя търговеца Юджел Калън. Зимните дрехи са също  хит сред пазаруващите. 

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стокиНовиниИнформация
„Миналата седмица хората бяха по-малко, но сега оживлението е видимо. За идващите от България стойността на лева тук се оказва по-висока. Тук купуват стока за 30-40 лири, която в България е многократно по-скъпа“, отбелязва Калън.

/ marica.bg