Анализи Новини

Зимните курорти са против зеления сертификат за лифтовете

   
Зимните курорти са против зеления сертификат за лифтовете

Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането до лифтовете. Мярката не е обсъждана и съгласувана с бизнеса, коментираха пред TravelNews представители на дружествата, които държат ски инфраструктурата в Боровец, Банско и Пампорово. Министърът на туризма Стела Балтова предлага въвеждането на зелен сертификат за качването на лифтовете в зимните курорти. Това обяви тя в "Денят започва" по БНТ. Мярката ще залегне в здравния протокол за предстоящия сезон, който трябва да бъде приет до края на седмицата. Зелени сертификати бяха въведени и в останалите конкурентни зимни дестинации, каза Стела Балтова.

„Мярката за въвеждането на зелен сертификат за лифтовете не е обсъждана с бизнеса и преди да се вземе подобно решение, се надявам да ни поканят на среща. Ние категорично сме против такъв сертификат, защото над 90% от лифтовете са открити“, заяви за TravelNews Благовеста Томова, председател на Съюза на хотелиерите в Боровец и директор в „Бороспорт“ АД, което стопанисва ски съоръженията в курорта. Тя подчерта, че са нямали проблеми с мерките през изминалия зимен сезон. Спазвани са от всички туристи.

„Въвеждането на зелен сертификат за лифтовете трябва да бъде съгласувано с бизнеса, а не да го научаваме от медиите. Не може да се взима едностранно решение“, обяви Иван Обрейков, маркетинг мениджър на „Юлен“ АД, което стопанисва ски инфраструктурата в Банско. Той също подчерта, че повечето лифтове са открити. В кабинките става течение и всички са задължително с маски. Освен това се извършва дезинфекция. Според Обрейков мярката е дискриминационна и ще отблъсне туристите, защото например в градския транспорт, междуселищния и влаковете няма изискване за зелен сертификат. Струпването на хора в транспорта е много по-голямо от лифтовете.

„Изискването за зелен сертификат за лифтовете минава вече всякакви граници. Това е пълна и тотална безумица. Нямам думи“, коментира Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, което стопанисва инфраструктурата в Пампорово и Чепеларе. В двата курорта няма кабинкови лифтове. Според него не е нормално да се изисква зелен сертификат на открито. Това означава за всяко качване на лифта хората със ски и щеки да показват документ. "Мярката ще доведе до фалити в зимните курорти", подчерта Беляков.

Хотелиерите в зимните курорти смятат, че мярката ще доведе до отлив на туристи, най-вече на българите. Те възнамеряват да изпратят протестни писма до премиера Стефан Янев.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати