Хотели

ХОТРЕК иска ЕС да признае всички одобрени ваксини в света за улеснение на пътуванията

   
ХОТРЕК иска ЕС да признае всички одобрени ваксини в света за улеснение на пътуванията

Европейският съюз да признае всички 7 одборени ваксини в света, за да улесни пътуването и възстановяване на туристическата индустрия, която е най-засегната от мерките за ограничаване на пандемията от КОВИД-19. За това настояват от ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, кафенета и заведения, на която Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единствен пълноправен член за България.
ЕС обмисля актуализиране на критериите за пътуване в рамките на общността, като идеята е при използване на светофарната уредба за улесняване на преминаване на границите, освен броя на заболелите да се отчита и броя на хоспитализираните и степента на ваксинация.

В същото време обаче Европейският център за превенция и контрол на заболяванията признава, че ограниченията на пътуванията на ЕС не са имали значително въздействие върху намаляването на епидемията или на смъртните случаи в резултат на КОВИД-19. Затова и се предлага да спре използването на светофарната уредба и да се премахнат всички ограничения за пътуване за хората със зелен сертификат, независимо от тяхната страна на произход, подчертават от ХОТРЕК.

От организацията са категорични, че условията за международни пътувания трябва да станат същите, като тези за междуобщностните в ЕС – на онновната на имунизация или отрицателен тест, но при признаване на всички одобрени 7 ваксини в света, както и да бъдат признати смесените ваксинации и бустерните дози. Както и да се приемат общи стандарти за бъдещо премахване на тестовете, носенето на маски и социалната дистанция, предлагат от ХОТРЕК.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати