Новини Турагенции

Полските туроператори искат предвидимост за влизане в България

   
Полските туроператори искат предвидимост за влизане в България

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с водещи полски туроператори. В разговорите взеха участие заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и Мария Белколева.

Министър Балтова заяви, че туризмът е издигнат като приоритетен от служебното правителство и се работи постоянно за неговото развитие, въпреки пандемията от COVID-19. По думите й Полша е сред топ 10 държавите за входящ туризъм у нас. Тя цитира данни, според които през 2019 г. около 421 хиляди полски туристи са посетили България.

А след общия спад през 2020 година заради пандемията, Полша беше една от изненадите през изминалия летен сезон, след като се класира в топ 3 на чуждестранните пазари и отбеляза ръст от 96% на полските туристи у нас спрямо лято 2020.

Едновременно с това, за летен сезон 2021 страната ни е била трета по продажби на полския пазар за организирани пътувания чрез туроператорски услуги.

"Дори през октомври имаме полети от Полша. Знаете, че България е добре позната дестинация за полските граждани и бихме искали да ги поканим и в нашите ски курорти, както и спа и уелнес дестинации", заяви министърът пред водещите туроператори на пазар Полша. Според нея гражданите на централноевропейската държава  могат да се запознаят с вековната ни история, богата култура или пък да се насладят на спа и балнео ваканция, тъй като страната ни разполага с повече от 600 минерални извора.

Министър Балтова увери представителите на полските компании, че Министерството на туризма поддържа непрекъсната връзка със здравните власти и се следи развитието на пандемията. Тя информира още, че България предприема всички необходими противоепидемични мерки с цел оптимална подкрепа за сектора, както и да бъде осигурена за гостите максимална безопасност в условията на продължаващата пандемия.

Заместник-министър Георгиева запозна полските туроператори с действащите условия, които влязоха в сила с въвеждането на зеления сертификат и поясни, че до дни ще бъде готов и т.нар. Здравен протокол за работа в туристическите обекти.

Полските представители съобщиха, че в момента предлагат различни туристически пакети - ски ваканции, спа почивки, както и още много други различни възможности за туризъм. Те споделиха още, че тази година летният сезон е бил дълъг, като е продължил до средата на октомври, а  записванията за предстоящия зимен сезон вървят много добре. Туроператорите изразиха оптимизъм и увереност, че сезонът догодина ще е още по-успешен от лято 2021.

Друга важна тема на срещата бе начините за влизане в страната - според тях е от изключително значение правилата да не бъдат променяни, за да може да има предвидимост и записванията да не се прекъсват, както и да не се стига до отлив на туристи.

По време на дискусията бяха обсъдени и предстоящи маркетингови активности, които Министерството на туризма планира за полския пазар, както и мерките, които се предприемат в подкрепа на туристическия бизнес.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати