Новини Събития

Националният съвет по туризъм одобри програмата за реклама за 2022 г.

   
Националният съвет по туризъм одобри програмата за реклама за 2022 г.

Националният съвет по туризъм прие на онлайн заседание Годишната програма за Национална туристическа реклама 2022. Съветът беше открит от министъра на туризма Стела Балтова. В навечерието на предстоящия зимен сезон е важно отново да си напомним, че на първо място трябва да поставим сигурността на туристите, да отчетем предизвикателствата и да начертаем съвместните ни цели, защото само заедно ще можем да преминем през трудностите, заяви в обръщението си към участниците министърът.

"Туризмът е сектор, за който е от изключително значение всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон. Само по този начин можем да гарантираме сигурно пътуване и почивка за туристите, както и спазване на правилата", заяви министър Балтова. Тя използва повода, за да благодари на присъстващите за извършеното досега и за партньорството. "С туризма са свързани много институции, организации и структури от различни ресори, контролни органи и местната власт. Разчитам на Вашата експертиза, за да бъде страната ни сигурна дестинация за българските и чуждестранните гости, които ще изберат именно България за своята почивка и ваканция", категорична бе министър Балтова.

Министърът представи анализ на сезон Лято 2021. Около 4,4 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване през летния сезон, като от тях българите са били 2,8 млн., а чужденците - около 1,6 млн. Относно различните чужди пазари министърът посочи данни, според които за периода май-септември 2021 г. 642 хил. румънски туристи са избрали България за своята почивка, на второ място се нарежда Полша - 149 хил., Германия - 141 хил., Чехия - 88 хил., Украйна - над 99 хил. "Не трябва да се спираме пред това, че има пречки, а да работим за бъдещото развитие на сектора. И освен за устойчивост, трябва да работим и за постигане на целите на Зелената сделка и т.нар. кръгова икономика. Важно е да създаваме условия и за достъпен и по-устойчив транспорт и по-добра свързаност, както и да  разширяваме възможностите за почивки и пътувания извън сезона", бе категорична министър Балтова.

По време на срещата тя представи и очакванията за зимен сезон 2021/2022, които на този етап са предпазливи, предвид четвъртата вълна на коронавирус в страната, като се очакват повече късни резервации. Прогнозата е, че ще има известен брой пътувания на българи с цел ски и СПА туризъм, като дестинациите с развит културен туризъм също ще привличат туристи. Очаква се интересът на българските туристи през предстоящия зимен сезон да е насочен към общините Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе, Варна, Велинград, Хисаря, Разлог, Пловдив, Сандански, Троян, Велико Търново, Бургас и много други. И към момента има записвания от традиционни наши пазари - Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, но с непотвърдени резервации и с опция за отказ. Очакванията са пристигналите чуждестранни туристи да почиват предимно в ски курортите ни или да отседнат в София. В столицата очакваме туристи от Германия, Полша и др., предимно с цел бизнес или комбинация от бизнес и културен туризъм.

В рамките на заседанието заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева представи Годишната програма за национална туристическа реклама 2022. Сред основните цели в маркетинговата дейност на Министерство на туризма за 2022 г. са интелигентното планиране на националната имиджова, продуктова и регионална реклама и ефективното и ефикасно разпределение на силно ограничения бюджет. За да гарантира тяхното практическо приложение, институцията е идентифицирала необходимостта от провеждането на специализирани маркетингови проучвания и анализи, чието портфолио да осигури и оформи една визионерска рамка за реализиране на маркетинговите дейности на Министерство на туризма. С конкретните анализи и проучвания се цели да се получи актуална информация за определени показатели, които се отнасят за туристическия сектор на национално и международно ниво и отразяват нови тенденции, микро и макроикономически променливи, включително фактора на COVID-19. Това ще подпомогне разработването на краткосрочни и средносрочни рекламни кампании за повишаване на ефективността на националния маркетинг. Предвид новите тенденции и нагласи в туристическата индустрия, през 2022 г. основни акценти в маркетинг дейностите на Министерство на туризма ще бъдат насърчаване на вътрешния туризъм и входящия туристопоток от съседните и генериращи пазари; дигитална реклама ще съпътства всяка рекламна кампания на национално и международно ниво, както и кросмедиен таргетиран подход – избор на комуникационни канали, формати и аудитория.

Министерството на туризма целенасочено ще популяризира специализираните форми на туризъм, характерни за туристическите райони в страната, развитието на които е сред приоритетните политики.

На заседанието бяха обсъдени различни теми и идеи относно рекламата на страната, предлагането на различни видове туристически продукти и бюджета за маркетинг и реклама.

Виртуален символичен домакин на заседанието беше община Петрич, която отбелязва днес и своя празник. В края на срещата беше представен краткия видеофилм за Петрич – „Многолик и непознат“ – едно истинско, макар и виртуално пътуване до тайните и богатствата на града, сред тях и античното селище Хераклея Синтика, които безспорно привличат туристи и почитатели на културно-историческия, кулинарния, винения и спа туризма.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати