Събития

Херо Мустафа: Подобно на кукерите в България, празнуваме Хелоуин

  29.10.2021 08:53  
Херо Мустафа: Подобно на кукерите в България, празнуваме Хелоуин

Всеки обича сладки, но "монстър кукис" са специално нещо. Докато повечето деца получават обикновени бисквитки с шоколадови парченца, аз получавах "монстър кукис", в които имаше доста допълнителни съставки. Най-хубавото на "монстър кукис" е, че всеки може да използва различни съставки за тези сладки. Това коментира пред БТВ посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Кой приготвяше тези бисквити вкъщи?

Винаги майка ми ги правеше, а ние й помагахме. Помня, че много се забавлявахме, когато ги приготвяхме заедно. Обичах да правя тези бисквитки с моето семейство. Това беше по-хубаво дори от яденето им.

Как бихте описали Хелоуин на всяко дете по света?

Хелоуин е специален празник. Маскираш се в някакъв костюм – можеш да бъдеш любим герой от книга или любимия ти супергерой. Събираш се с приятели и семейството си и се преструваш на някой друг през цялата вечер! Празнуването на Хелоуин е дългогодишна традиция и както много традиции в Съединените щати заимства елементи от много различни култури. Повечето историци считат, че Хелоуин е свързан с древните фестивали, отбелязващи края на лятото, началото на зимата и събирането на реколтата. Подобно на кукерите в България, ние празнуваме, като се обличаме в различни костюми и си организираме тържества.

Кой е любимият Ви момент от празнуването на Хелоуин?

Най-много обичам да наблюдавам вълнението на децата, когато избират костюмите си, а също и когато обикалят за „лакомство или пакост“. Често приготовленията започват седмици преди празника. Харесвам и това, че възрастните продължават традицията. Днес хора от всички възрасти организират събирания за Хелоиун - това вече не е само празник за децата.