Новини Турагенции

Солвекс предлага екскурзии из коледните пазари в Европа

   
Солвекс предлага екскурзии из коледните пазари в Европа

Коледата в Европа крие особено очарование. Страните в тази област са световноизвестни със своите коледни пазари и привличат хиляди туристи ежегодно. Някои от най-красивите държави по време на зимните празници са Германия и Чехия. Най-добрият начин да се потопите в коледния дух е именно с пътуване до някоя от тях.

 

Подобни пазари се организират от векове и дори преди стотици години са успявали да внесат светлина и радост в делника. Смята се, че първият подобен пазар е бил Vienna’s Dezembermarkt (декемврийски пазар), датиращ от около 1296 г. Целта на пазара била да е отворен няколко дни, за да могат австрийците да се запасят с провизии за зимата. Практиката се харесала на европейските лидери и не след дълго подобни Wintermärkte (зимни пазари) се появили из целия континент. През годините фокусът се е изместил от провизиите, върху кошници, дърворезби и играчки – традиционните детски коледни подаръци. Така не след дълго зимните пазари заменили името си с „коледни”. Първият изцяло коледен пазар е бил Dresden’s Strietzelmarkt, който се провежда всяка зима от 1434 г до ден днешен.

 

Именно с пазара в Дрезден туроператорът „Солвекс” иска да запознае туристите си. Компанията предлага екскурзия, която обикаля най-впечатляващите коледни пазари в Европа – тези в Прага, Дрезден и Карлови вари. Програмата е в периода  9-12 декември 2021 г. с полет от София и 16-19 декември с полет от Варна. 

 

Цените започват от 719 лв. на човек и включват: самолетен билет Варна/София - Прага – Варна/София с авиокомпания WizzAir, безплатен ръчен багаж с размери 40x30x20 сm, трансфер летище - хотел – летище и 3 нощувки със закуска в хотел 3* в сърцето на Прага. Галин Георгиев, управител на „Солвекс”, споделя: „Постарали сме се да потопим туристите си в традиционната пражка коледна атмосфера. Те ще могат да отседнат в центъра, където да се насладят на запленителните гледки на Коледна Прага. Градът е невероятно красив по всяко време на годината, но през зимата добива нов блясък”.

 

В Прага туристите ще могат да се възползват от 2 пешеходни обиколки с лицензиран екскурзовод на български език. За всеки ще бъдат осигурени и слушалки по време на пешеходните екскурзии. По време на целия си престой групата ще бъде придружена от представител на туроператора  и ще има възможност за връзка с него 24 часа. За пълната сигруност на туристите „Солвекс” предлага и медицинска застраховка с покритие 10 000 евро към пакетната цена. 

 

Най-големите коледни базари на Прага се правят на Староместския площад, на Вацлавския площад и пред Пражкия замък, но всъщност целият град се потапя в Коледния дух. Пред Кметството е осветената голяма елха и Витлеемската сцена с Младенеца, Йосиф и Дева Мария. Празничната обстановка със сигурност ще ви зареди с приятни емоции, топли чувства и уют. 

 

Образът на коледния пазар вече е доста популярен и у нас - ярко осветените дървени къщички, с безброй украшения, сувенири и приготвените на място коледни храни и напитки. Несъмнено подобно изкушение не е за изпускане. Не пропускайте да опитате печените наденички, палачинките, сладкишите, бирата, греяното вино, медовината и горещия шоколад за една незабравима зимна приказка!

 

Йоана Шомова

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати