Събития

Стойчо Кацаров: Пълно затваряне на държавата ако мерките не дадат резултат

   
Стойчо Кацаров: Пълно затваряне на държавата ако мерките не дадат резултат

„При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат - на осигурена безопасна среда.“ Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в „Тази неделя“ и добави че със сигурност обмислят и пълно блокиране на държавата, ако мерките не дадат резултат.
Кацаров: Ситуацията с реанимационните легла е критична. Обмисляме пълно затваряне на държавата
 
Той заяви и че ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична и че ще се разкриват и в други болници такива освен в „Лозенец“.

Ще се разкрият подобни легла в Белодробната болница и в "Св. Иван Рилски".

"Преживяваме най-тежката вълна, броят на заразените е с 25% повече, отколкото е бил при всяка една от предишните. Здравната система се справя засега добре, броят на хоспитализациите е по-малък, отколкото е бил преди, но ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична", обясни здравният министър.

Кацаров добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Здравният министър заяви, че няма липса на кислород и че са изпратени писма до производителите у нас, които да вземат приоритетно доставка болниците, които имат нужда от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износа на медицински кислород у нас.

Според него все още можем да се справи със ситуацията, но ако спазваме мерките и се ваксинираме. Според него мерките, които е взел, са правилни, но приема критиките, че не са били вероятно добре комуникирани с обществото.

Той коментира и защо не се налага сертификат за изборите, като сравни ситуацията с градския транспорт.

"Ще се стигне до прекратяване на много стопански дейности, ако ограничим градският транспорт. Приема се рискът, както в градския транспорт, за да не бъдат прекратени всички стопански дейности заради него. Това е логиката, когато разглеждаме въпроса с предстоящите избори. Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са. Това, което сме предприели като мярка, всички членове да се тестват, ако нямат сертификат в деня на изборите, повишено внимание на дезинфекцията и да се намали до минимум риска за заразяване", обясни Кацаров.

 Той заяви и че по-рано не са въведени мерки през лятото, защото не е имало нужда от тях.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати