Новини Събития

Туристи се стичат на Ла Палма, за да видят вулкана

   
Туристи се стичат на Ла Палма, за да видят вулкана

Олга Рейносо се възползва от официалния празник за Деня на Вси светии, за да види изригващия вулкан на испанския остров Ла Палма. Както много други туристи тя искаше да помогне на жителите на острова, чиито домове са разрушени, а реколтата е съсипана.

Туристите изявиха желание да помогнат на Ла Палма, като похарчат там пари, за да стимулират икономиката на острова, съобщи БНР като се позова на "Ройтерс".

„Нашият начин да помогнем е пасивен - идваме тук да видим вулкана, който е нещо уникално, но ние допринасяме с пари, като харчим пари в хотелите, ресторантите, за коли под наем“, разказва Рейносо, която е от близкия остров Фуертевентура.

Планът за извънредни вулканични ситуации на Канарските острови (Pevolca) ограничи достъпа до пътищата близо до вулкана Кумбре Виеха, така че екипите за сигурност и за спешни случаи да могат да работят, докато пристигат посетителите за уикенда на Деня на Вси светии.

Въпреки това Pevolca е създала безплатна автобусна услуга, така че хората да имат достъп до зоната на вулкана от безопасно разстояние.
От началото на изригването на 19 септември лавата от вулкана е покрила близо 900 хектара земя, унищожавайки около 2000 сгради и много бананови плантации. Повече от 7000 души трябваше да бъдат евакуирани.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати