Новини Събития

Замъкът на Дракула става все по-популярна туристическа атракция в Румъния за Хелоуин

  31.10.2021 20:26  
Замъкът на Дракула става все по-популярна туристическа атракция в Румъния за Хелоуин

Замъкът на Дракула става все по-популярна туристическа атракция в Румъния в нощта срещу Хелоуин. Стотици посетители, маскирани като филмови и приказни герои, пристигат от цял свят, за да се потопят в света на вампирите и ужасиите. Какво по-мистично място за Хелоун от Замъка на Дракула в Румъния. Мястото привлича като магнит хиляди любители на ужасите в нощта срещу Вси Светии, разказват местните хора.

Туристи от цял свят се стичат в трансилванския замък на Дракула, за да отпразнуват Хелоуин, въпреки нарастването на инфекциите с COVID-19 в страната. Идват предимно чужденци, защото са ваксинирани, разказва продавач на кафе в покрайнините на замъка.

Гюнтер от Германия: Не се страхувам от ваксината, повече се страхувам от Дракула. Нормално е да я приемаш, огледай се, всички хора са ваксинирани

Популярният замък се намира в Бран, на 200 км северно от румънската столица Букурещ. Известен е още и като Замъка на Дракула, графът-вампир от книгата „Дракула“ на Брам Стокър, според която обаче замъкът се намира някъде в планините между Трансилвания и Молдова. Издигнат е върху скала и е една от основните туристически атракции не само за местните жители, но и за хиляди чуждестранни туристи, които пристигат всяка година. Вътре в тайнствен лабиринт се преплитат коридори и зали. Замъкът е изпълнен с множество тайни входове и различни подземни лабиринти, които позволяват незабелязано да се проникне в него, или незабелязано да се измъкнете. Днес Замъкът Бран е превърнат в музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, който представя традиционния румънски селски бит и къщи. Тази година обаче освен традиционните карнавални костюми обаче сега посетителите трябва да носят и предпазни маски. Преди да влязат зад стените на Замъка на Дракула те трябва да покажат доказателство за ваксинирания си статус чрез здравните си карти.

Александру Приску, управител на замъка: Очевидно днес е „Денят без страх“, тъй като ние все още приемаме много повече хора от очакваното. Това ясно доказва, че страховете са преодолени. Хората не ги е страх от граф Дракула, няма страх и от ваксината, тъй като все още идват тълпи, а има още много време, докато затворим. Нашата цел и най-голямата ни надежда откакто сме в пандемията е, хората да се страхуват от графа и никога, при никакви обстоятелства от ваксина.

 Румъния е втората най-слабо ваксинирана страна в Европейския съюз и е в челните редици на поредната ковид вълна, която обхваща Централна и Източна Европа.