Заведения

Сертификатът за антитела ще има определен срок

   
Сертификатът за антитела ще има определен срок

"Обсъжда се какъв да бъде форматът на сертификат за антитела, като най-вероятно той ще се издава при определена стойност на антителата и тази стойност ще трябва да се следи в динамика. Най-вероятно ще бъде в определен срок и ще бъде свързано с многократно тестване на антителата."

Това обясни по Bulgaria ON AIR заместник-здравният министър Димитър Петров.

Той коментира и ситуацията с COVID леглата:
"Има COVID легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат отворени нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за 6 месеца, нито за 2 години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово", заяви зам.-министърът.

МЗ ще намери за около половината новоразкрити интензивни легла респиратори, както и други необходими консумативи, стана ясно от думите му. Петров съобщи, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде разкрита структура с до 40 легла.

"Идеята е тази структура при всяка вълна от COVID да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Те ще работят обаче с външни екипи", поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

"Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със "зелен сертификат". Сертификатът не е ограничение, а възможност", подчерта той.

По думите му "зеленият сертификат" няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в "червена" зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимния туристически сезон у нас.

Зам.-министърът коментира и обявеният срок - 8 ноември - за връщане на учениците в клас

"Въпрос на организация е от самите училища. Искаме да отворим за образованието за малките деца, защото затварянето на училищата, градините и яслите ангажира огромен брой родители, които не могат да ходят на работа", отбеляза зам.-министърът.

Според него въвеждането на вечерен час и коридор за възрастни са крайни мерки, до които няма да се стигне.

Обмисля се обаче административно да се спре плановият прием в София, тъй като голяма част от болниците вече са го преустановили, стана ясно от думите му.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати