Новини Хотели

Валентин Златев ще строи хотел в Танзания

  03.11.2021 10:46  
Валентин Златев ще строи хотел в Танзания

Бившият главен изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев ще строи луксозен петзвезден хотел в Танзания. Това става ясно от информация на Global Travel Industry News и от репортаж на местната телевизия, цитирана от в. „19 минути“. Той ще бъде под бранда на германската хотелска верига „Кемпински“ (Kempinski), като за неговото изграждане ще бъдат инвестирани 72 млн. долара. От информацията става ясно, че делегация от български инвеститори е посетила Танзания. От снимките се вижда, че в нея влизат Валентин Златев, Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на „Тера Тур Сервиз“ (туристическата компания на Златев) и бившият министър на туризма Николина Ангелкова.

Делегацията се е срещнала в края на септември с министъра на природните ресурси и туризъм на Танзания д-р Дамас Ндумбаро в най-големия град Дар ес Салаам и с Кътбърт Нкубе, председател на Африканския съвет по туризъм (ATB). Делегацията е била водена от Аюб Ибрахим, който е главен изпълнителен директор на международната конференция по туризъм и инвестиции Мавриций - Великобритания.

Строителството на Kempinski resort трябва да започне през януари 2022 г. Той ще се намира в Тарангире в Северна Танзания, където са езерото Маняра и парковете за диви животни Нгоронгоро и Серенгети. От българската компания „Тера Тур Сервиз“ съобщиха пред TravelNews, че ще дадат повече информация за посещението и проекта, но до момента няма такава. Не е ясно като каква в делегацията е участвала бившият министър на туризма Николина Ангелкова, която беше уволнена от третия кабинет на Бойко Борисов. Също кой е платил нейните разходи по пътуването. Ангелкова не коментира темата пред TravelNews. Тя е втора в листата на ГЕРБ за София област, където Валентин Златев има най-силно влияние. Той играеше карти с бившия премиер Бойко Борисов.

Делегацията от България е посетила още Националния колеж по туризъм на Танзания, който допринася за обучението на ключовите кадри, които в момента играят важна роля в стимулирането на икономическия растеж в туризма на страната.

Валентин Златев е сред най-големите хотелиери в България. Компанията "Тера Тур Сервиз" е собственост на "Агрохолд" АД и се управлява от баща му Васил Златев. Тя е собственик на хотелите Riu Pravets Resort в Правец и на морето Riu Helios Bay в Обзор, SUNEO Helios Beach в Обзор, Riu Helios, Riu Helios Paradise, Riu Palace Sunny Beach в Слънчев бряг. Наскоро компанията обяви, че прекратява сътрудничеството си с международната хотелска верига за управление RIU. "Тера Тур Сервиз" е собственик още на хотел „Хаят Риджънси София“.

Мирослав Иванов