Новини Транспорт

Луфтханза отчете печалба за третото тримесечие

  03.11.2021 12:07  
Луфтханза отчете печалба за третото тримесечие

Германската авиокомпания Lufthansa отбеляза изненадваща облага за третото тримесечие след растеж в търсенето на товарни полети. Компанията съобщи , че отварянето на американските граници за европейци ще изведе печалбата на плюс до края на годината, оповестява Bloomberg.

Германската група отчете коригирана облага преди налозите и лихвите от 17 млн. евро за трите месеца до края на септември, което е първата ѝ облага от началото наCovid пандемията. Анализаторите в изследване на Bloomberg очакваха загуба от 160 млн. евро.Още по тематиката

Lufthansa съобщи , че ще успее да намали най-малко наполовина годишната си загуба, откакто по-рано прогнозира, че тя ще бъде покрай миналогодишните равнища .

Печалбата от лятото значително се дължи на рекордни резултати от товарното поделение , a пътническите черти , които нормално движат бизнеса, отчитат загуба. Търсенето от страна на пътниците започва да расте на фона на все по-голямото облекчение на ограниченията поради ковид , като резервациите са на 80% от предкризисните равнища , а продажбите в премиум класите са силни. Групата планира да предложи над 70% от обичайния си потенциал през 2022 година

„ С нарастващото издирване на бизнес пътуванията и рекорден резултат на Luthansa Cargo преминахме повторен стадий по пътя ни към излизане от кризата “, съобщи главният екзекутивен управител Карстен Спор. Lufthansa завърши нарастване на капитала с 2 милиарда $ миналия месец, с цел да успее да изплати избавителен заем от страната .

Товарното поделение отбелязва облага от 301 млн. евро през третото тримесечие – най-доброто му показване в историята, откакто структурно изместване към въздушния товарен транспорт по време на пандемията е стимулирало търсенето. Авиолиниите на групата с цялостен набор от услуги отбелязват загуба от 304 млн. евро, най-много поради активността на самия бранд Lufthansa, до момента когато швейцарското, австрийското и белгийското подразделения отбелязват слаби печалби.

Нискотарифният бранд Eurowings също е бил на облага след възкръсване на пътуванията на къси разстояния в Европа.

Lufthansa съобщи , че се доближава до целта си да намали чиновниците си до 100 хиляди души от приблизително 140 хиляди души преди кризата, като 3000 души към момента би трябвало да договорят условията си за овакантяване . Нов непринуден проект за овакантяване е започнал измежду кабинния екипаж.

Конкурентът Air France-KLM отбеляза завръщане към печалбата предходната седмица и прогнозира 12-месечният му резултат да бъде на слаба облага . IAG – третата огромна европейска авиогрупа и притежател на British Airways, ще представи резултатите си в петък.