Събития

Партия на ЗЕЛЕНИТЕ: Високата цена на тока е спекула на прекупвачите

   
Партия на ЗЕЛЕНИТЕ: Високата цена на тока е спекула на прекупвачите

Съдържание от Партия на ЗЕЛЕНИТЕ 

Според „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, проблемът с цената на тока в България, е чиста проба СПЕКУЛА. Тя е изкуствуено предизвикана на българската енергийна борса от прекупвачите на електроенергия, познати повече като енергийната мафия. Като се възползваха от относително не толкова голямото увелечение (в проценти, не в пъти!) на цените на развитите западни държави и на доходите на техните битови потребители, нашите спекуланти вдигнаха цената от прогнозния максимум на КЕВР - 120 лева, на 400 – 500 и нагоре  лева. И за по-малко от два месеца натрупаха стотици милионна спекулативна свръхпечалба. 

Първи и най-силно пострада дребният и среден бизнес, както и цялата икономика, особено производствата. Наред от 1 януари 2022 г. са битовите потребители, като Новогодишен подарък. Апологетите на неолибералния  свободен пазар – „васил велевци”, „иван ивановци” и т.н., гръмогласно ревнаха държавата да компенсира икономиката за разходите над прогнозната цена на КЕВР от 120 лева на квт/ч. И то пак с нашите държавни пари от печалбата на АЕЦ „Козлодуй”. От „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” питаме, след като основното им искане, е държавата да не се меси в „свободния неолиберален пазар” и 100% приватизирана икономика, защо плачат жално на държавното рамо, да им плати разликите над 120 лева. 

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” е категорично против неолибералната политика на социално подпомагане в случая със спекулативните цени на тока. В тази връзка предлагаме следната мярка:  

Правителството като собственик на енергийните мощности - АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток” 2 и държавните ВЕЦ , да въведе временен мораториум на продажбата на ток на прекупвачите от енергиината мафия и директно да насочи  евтината енергия на държавните енергийни източници към битовите потребители и икономиката – дребен, среден и едър производствен и друг бизнес. Тези мощности, произвеждат над 3 милиона квт/ч. електоенергия на цена по-ниска от прогнозните 120 лева/квтч., която напълно може да задоволи нуждите на битовите потребители и на цялата икономика на страната, без КЕВР да променя цените.   

Държавата като собственик на тези централи е и самостоятелно, независимо юридическо лице, участник на „неолибералната свободна енергийна борса”. А собственик на държавата по Конституция е нейният суверен – българските граждани. СЛЕДОВАТЕЛНО, ТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ПОЛЗВАТ СВОЯТА СОБСТВЕНОСТ КАКТО ПОЖЕЛАЯТ! Борсата много бързо ще се нормализира. 

Партия на ЗЕЛЕНИТЕ предлага компесаторно подпомагане от страна на държавата на частния бизнес и битовите потребители. Така ще предпази гаржданите си и икономиката си, спасявайки ги от бедност и фалит, особено на дребния и среден бизнес. Едно такова решение на Министерския съвет не само реално ще подпомогне гражданите и икономиката в настъпилата икономическа криза, но и ще пресече спекулата на енергийтата мафия на „свободната” енергийна борса. Освен това, при нашето предложение държавата – бюджетът ще спечели приходи от продажбата на излишъците на свободния пазар, а не да прави разходи(от къде?) за компенсиране. 

Партия на ЗЕЛЕНИТЕ е с номер 35 в бюлетината! 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати