Анализи Новини

Бранимир Ботев: Министерството на туризма отсъства от икономиката

  04.11.2021 16:47  
Бранимир Ботев: Министерството на туризма отсъства от икономиката

"Възможно е туристическите пакети за зимата да поскъпнат с около 20%. Министерството на туризма се е скрило. То отсъства от икономиката, от стратегията за отрасъла. Като изключим от време на време някои благоугодни интервюта, които дава служебният министър, нищо друго не се случва".

Това каза пред БНР Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите, бивш зам.-министър на туризма.

"ДДС за туризма трябва да остане 9% поне за още две години, защото индустрията е на ръба. Цената на тока, между 40-50% повече са разходите, които плащат хотелите... Браншът оцелява с последни сили".

В предаването "12+3" Ботев допълни:

"И досега не е преведена в изпълнение мярката, за която миналата седмица получихме нотификация от Брюксел по отношение на чартърите. 60 млн. лева са предвидени в бюджета и тези пари трябваше да се дадат авансово, за да се налее свеж ресурс в туризма".

Той посочи, че накрая негативните ефекти ще се струпат върху цялата икономика:

"Защото хората, които няма да имат поминък през туризма, ще легнат на гърба на държавата като безработни. Хотелите, ресторантите, които няма да могат да си плащат кредитите, ще легнат на гърба на търговските банки. Търговските банки ще станат най-големите хотелиери".