Анализи Новини

Служебният кабинет критикува министъра на туризма Стела Балтова за плажове на Борисов 3

   
Служебният кабинет критикува министъра на туризма Стела Балтова за плажове на Борисов 3
Напоследък усмивката на Стела Балтова започва да изчезва

Служебният премиер Стефан Янев и министри са критикували остро на заседание на кабинета министъра на туризма доц. Стела Балтова за внесени от нея концесии на апетитни плажове по Българското Черноморие, които са започнати от бившето правителство на Бойко Борисов 3. Това става ясно от стенограма на Министерския съвет от 6 октомври 2021 г., с която TravelNews разполага. Става въпрос за 7 плажове - „Камчия“, „Кабакум – юг“, „Василико“ (Царево), „Созопол - запад“, „Червенка“, „Свети Влас - централен“ и „Сарафово - юг“.

Служебният премиер Стефан Янев се учудва, че концесиите са внесени за приемане сега, при положение, че летният сезон вече е приключил и предлага отлагане на точките. „На практика какво правим? Обяснете моля“, призовава той Стела Балтова на заседанието. Тя отвръща, че седемте процедури за избор на концесионери са започнати през март с решения на кабинета „Борисов 3“. „За шест от процедурите е постъпило само по едно заявление за участие. Само за една от тях - за морски плаж „Свети Влас – централен“, има постъпили две заявления с оферта за участие“, обяснява Балтова.

Забавянето на процедурите е било по няколко причини. Едната е мораториумът на 45-ото Народно събрание върху разпоредителни действия на кабинета „Борисов 3“. След това вече бившият служебен финансов министър Асен Василев сложил друго препятствие пред седемте концесии. „В хода, обаче, на предварителното съгласуване, тъй като ние отново ги подложихме на съгласуване, постъпиха бележки от Министерство на финансите, които не одобриха финансовите обосновки, като посочиха за мотив ниски размери на концесионните възнаграждения, макар че последните са вследствие на вече проведени процедури, определени за спечелили ги оферти на участниците. И, с дискусия с Министерство на финансите и потвърждаване от тяхна страна, беше отправено искане за изработване на нова методика за определяне на минималния размер на концесионните възнаграждения. Поради тази причина в изпълнение на това искане аз със заповед създадох такава работна група, която започна своята работа. Това е моя заповед от 13 септември. Работната група проведе първо заседание, днес имат даже от 10 часа второ заседание“, казва Стела Балтова.

Тя допълва и защо сега е внесла седемте концесии за одобрение от МС. „Това, което бих желала да кажа, е, че самата липса на интерес, специално към тези плажове, може да ги определи като неатрактивни. В смисъл такъв, че предложените концесионни (възнаграждения – б.а.) не могат да се определят като ниски. Бих желала също така да кажа, че концесионирането на плажовете, както и отдаването им под наем, е един непрестанен процес, който има единствена цел да осигури живота и здравето на плажуващите. Също така да предотврати някои от плажовете да останат неохраняеми, вкл. един от тези седемте е неохраняем и също така има голямо значение за развитието на туризма, на обществото. Поради тази причина внасяме. Това ни мотивира да приключим стартираните процедури, а именно с финалния акт – решение на Министерски съвет, да се определи концесионер“, подчертава Балтова.

Тя се аргументира и с необходимостта от спазването на закона и провеждането на процедурите в съответствие с установените норми, като се гарантира и правната сигурност в държавата. „И на финала само искам да кажа, че работната група работи успоредно със законосъобразното провеждане на концесионните процедури и като цяло не е налице правна пречка за приключването им по установения в закона ред. Също така се подготвят около 15 нови такива процедури“, добавя Стела Балтова.

Внесените концесии на плажове от Стела Балтова предизвикват остри критики от останалите министри. Първи се намесва бившия вече правосъден министър Янаки Стоилов. „Този въпрос, разбира се, не е в компетентността на Министерство на правосъдието, за да влизаме в подробности, но смущава ме това, че процедурите са проведени още преди сезона“, казва Стоилов и добавя: „Влизането на мораториума ги е прекратило. Отпадането на мораториума обаче е след приключване на сезона. Впечатлението ми е, че тези концесионери са добре разпределени, след като никъде почти не е имало конкурентно участие и не знам дали не е по-добре финализирането да бъде отложено. Освен това гледам, че за плажовете на Камчия са определени цени 13,50 лв. на чадър и по 13,50 лв. на шезлонг, което означава за туристите 40 лева на ден. Така че, нека да преценим този въпрос. Според мен нищо положително няма да постигнем с приемането на това решение, поне в публичен план. Това е моето мнение“, коментира Янаки Стоилов.

„Аз и затова зададох въпроса - защо сега“, подчертава от своя страна премиерът Стефан Янев. „Защото, от една страна, това, което разбрах от изложението на г-жа Балтова... е хубаво да затворим процеса и на практика да узаконим това, което се е случило със задна дата. Което е добре от гледна точка на това, ако има някакви спорове – дали правни, дали финансови, ще бъде в помощ на всички заинтересовани страни. От друга страна обаче тези въпроси, - като се влезе в детайли и като стане въпрос за цени, и защо така, защо иначе, - пораждат много въпроси, които не знам дали има смисъл да се затваря този дебат или няма. Това е въпросът“, казва Янев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев се намесва: „Аз считам, че предоставянето на концесия е осъществяване на политика в туризма. Считам, че след като едно редовно правителство е започнало да осъществява тази политика, редовно правителство трябва да я завърши. Още повече че, както каза колежката, те са неатрактивни. Почти всички имат само по един кандидат. И при това се очаква, ако продължи тази процедура, да има нова методика за изчисление на концесионните възнаграждения. Затова предлагам да не ги приемаме сега“, посочва Личев.

Регионалният министър Виолета Комитова също взима думата: „Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги министри, аз ще Ви дам примера с концесионера на „Смокиня – юг“, с който започна скандал в началото на нашето служебно правителство...“. Тя визира незаконното строителство на плажа. „Преместваем обект, който по смисъла на ЗУТ не е строеж и ние не се занимаваме с такива строежи. Това е като пейките и чадърите в градината. Те не са строежи. Не можем да ги премахнем. Превишени права на концесионера. Главният архитект го санкционираме, че е допуснал административна грешка. Но, никой не може да премахне тези строежи на „Смокиня – юг“ и най-накрая ние се показахме една безсилна държава“, обяснява Комитова. Тя допълва, че в договорите на концесионерите освен таксите, чадърите и другите ангажименти, трябва да има ангажимент към тези строежи. Мога да помогна, защото ние навсякъде се натъкваме на този проблем. Ние сме по-слаби от концесионерите, подчертава Комитова.

Премиерът Стефан Янев разпорежда: „Даже да не се занимавате с тези проблеми аd hoc, включете представители на министър Комитова в тази работна група и подгответе този резултат, който ще излезе като анализ, като предложение за бъдещи действия да бъде съобразено с цялата законова база на държавата, а не да се налага отделни институции да влизат и да се разправят по такъв начин. Едва ли не с пиратски способи концесионерите да ни извиват ръцете“. Той допълва, че трябва да се създаде държавна структура, която да се грижи за част от плажовете.

„Включително тази работна група, госпожо Балтова, да разгледа възможността там, където има един кандидат концесионер, държавата да не отдава този плаж на концесионер, а да си направи структура, която да си наема базисните спасители и държавата да си прибира таксите, и да се грижи за плажа. След като плажът е държавна собственост, държавата трябва да се грижи за него“, казва Стефан Янев.

„Доколкото разбирам, предложението на колегите е да ги отложим тези точки и когато имаме по-голяма яснота, тогава да мислим за тях“, заявява Стефан Янев за седемте концесии, след което Министерският съвет решава те да отпаднат от дневния ред.

Към днешна дата Стела Балтова не е спряла подготвените концесионни договори. Те стоят на трупчета в Министерството на туризма. TravelNews поиска информация от ведомството за имената на определените фирми, но до момента все още не са предоставени. Тя дори е обявила процедури за наем на плажове.

Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Резултати до ден днешен няма оповестени. Директорът на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова от времето на Ангелкова не е сменена и продължава да управлява дейността. Срещу Дацова е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри през юли Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който беше депутат от ДПС и сега е отново е трети в листата в област Враца.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати