Новини Събития

Обновена маркировка улеснява туристи и спортисти на Витоша

   
Обновена маркировка улеснява туристи и спортисти на Витоша

Съвместна инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и СК „Вертикален свят“ прави възможно подновяването на туристическата и велосипедна маркировка на Витоша. Тя ще улеснява хората в планината и ще ги предпазва от загубване, попадане в нежелан или недопустим район, губене на ориентация. Дейността е в ход вече над половин година, като в плана за 2021-ва вече всичко е изпълнено с маркирането на 100 км туристически маршрути и 72 км трасета за планинско колоездене. Практическата работа по обновяването, а където е необходимо поставянето на нови табелки и знаци е под ръководството на изтъкнатия алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов. Маркирането по маршрутите е изцяло съобразено с екологичните изисквания в планината. 

 

1. с. Чуйпетлово - Меча чешма - х. Селимица 
2. с. Ярлово – седловина Бука Преслап 
3. с. Ярлово – седловина Ярема 
4. с. Железница (Царева махала) - з. Синя стрела 

По този начин е поставено началото на поетапното маркиране на нископланинската обиколна пътека (НОП), обикаляща планината по хоризонтал с приблизителна височина между 800 и 1000 метра над морското равнище. Това е една от най-използваните пътеки в планината. Нейното идейно планиране е заложено още в генералния паркоустройствен план от 1955 г., заедно с още две обиколни пътеки, които са среднопланинска обиколна пътека (СОП) и високопланинска обиколна пътека (ВОП). В тази връзка при маркирането на обиколните маршрути, туристите ще срещат освен обичайната лентова маркировка със символ в син цвят (за НОП) и табелка с надпис и двупосочна стрелка – една новост в планинското маркиране на туристически маршрути у нас, но изключително популярна по цял свят! 
 

1. Бояна – Драгалевци - Боянско езеро - Бояна 
2. Владая  - кариерите – Владая 
2. Кладница – Боснек – Чуйпетлово – Кладница 
3. Чуйпетлово – Църнел – Чуйпетлово 
4. Чуйпетлово – з. Смильо – Чуйпетлово 
5. Ярлово – Бука Преслап – з. Смильо – Ярлово 

Поради вандалски прояви и различен род други причини, голяма част от поставените указателни табели за велосипедни трасетата липсват, което на практика създава предпоставка от загубване, попадане в нежелан или забранен за велосипеди район в планината. При премаркирането на велосипедните маршрути, съществуващите насочващи информационни табели се допълват на необходимите места и с марка в триъгълна форма. Тя представлява насочен символ по посока на движението за трасето с основен (отговарящ на маршрута цвят) и допълнителен бял цвят.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати