Новини Транспорт

ЕС може да забрани на Турските авиолинии да летят заради Беларус

  09.11.2021 13:11  
ЕС може да забрани на Турските авиолинии да летят заради Беларус

Авиокомпания Turkish Airlines може да получи забрана да оперира в Европейския съюз заради транспортиране на мигранти до Беларус, пише EUObserver.

"ЕС ще проучи как да санкционира, включително чрез включване в черен списък, авиокомпаниите от трети страни, които са активни в трафика на хора", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник.

В подобен черен списък могат да попадат Turkish Airlines, Belavia, FlyDubai, Aeroflot и националният превозвач на Беларус, които транспортират мигранти от държави като Ирак, Пакистан, Йордания и други до Беларус.

Според публикации в изданието Der Spiegel, което се позовава на данни на германските разузнавателни служби, беларуският президент Александър Лукашенко умишлено "води" бежанци в страната, за да ги използва като инструмент срещу ЕС.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер дори обвини Минск в организиране на трафик на хора, което нарече форма на "хибридна заплаха чрез въоръжаване на мигрантите". Германското правителство призова и за санкции срещу авиокомпаниите, участващи в тези практики.

Напрежението на полско-беларуската граница ескалира в последните дни, след като близо 3000 мигранти се струпаха там, опитвайки се да влязат в ЕС от беларуска територия.