Новини Транспорт

ЕС може да забрани на Турските авиолинии да летят заради Беларус

   
ЕС може да забрани на Турските авиолинии да летят заради Беларус

Авиокомпания Turkish Airlines може да получи забрана да оперира в Европейския съюз заради транспортиране на мигранти до Беларус, пише EUObserver.

"ЕС ще проучи как да санкционира, включително чрез включване в черен списък, авиокомпаниите от трети страни, които са активни в трафика на хора", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник.

В подобен черен списък могат да попадат Turkish Airlines, Belavia, FlyDubai, Aeroflot и националният превозвач на Беларус, които транспортират мигранти от държави като Ирак, Пакистан, Йордания и други до Беларус.

Според публикации в изданието Der Spiegel, което се позовава на данни на германските разузнавателни служби, беларуският президент Александър Лукашенко умишлено "води" бежанци в страната, за да ги използва като инструмент срещу ЕС.

Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер дори обвини Минск в организиране на трафик на хора, което нарече форма на "хибридна заплаха чрез въоръжаване на мигрантите". Германското правителство призова и за санкции срещу авиокомпаниите, участващи в тези практики.

Напрежението на полско-беларуската граница ескалира в последните дни, след като близо 3000 мигранти се струпаха там, опитвайки се да влязат в ЕС от беларуска територия.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати