Анализи

Пътуванията в Европа няма да стигнат предпандемичните нива до 2024 г.

   
Пътуванията в Европа няма да стигнат предпандемичните нива до 2024 г.

Въпреки високите нива на ваксинация в много европейски страни и стимулирането на туристическата индустрия през летните месеци, не се очаква туристическата активност да се върне на нивата отпреди пандемията до 2024 г. Успешните програми за ваксиниране би трябвало да позволят допълнително облекчаване на ограниченията за пътуване и улесняване на пътуванията през 2022 г. Въпреки това пълното възстановяване ще отнеме повече време, според последното издание на "Тенденции и перспективи на европейския туризъм" на Европейската комисия за пътувания, в което се проследява продължаващото въздействие на пандемията от COVID-19.

"Възстановяването на европейския туризъм изглежда е в ход, но все още предстои дълъг път", заявява в доклада Дженифър Айдух от изпълнителното звено на Европейската комисия за пътувания, цитирана от „Брюксел Таймс“, пише БГНЕС. "Възстановяването на обема на пътуванията, облекчаването на ограниченията за пазарите извън ЕС и признаването на ваксини за COVID-19, които не са признати от ЕМА, са начините, по които възстановяването на туризма може да бъде допълнително ускорено", добавя тя.

В доклада се констатира, че създаването на цифровия сертификат на ЕС за ваксиниране срещу COVID-19, въведен в началото на юли за улесняване на пътуванията в рамките на Европейския съюз, е от основно значение за осигуряване на безопасно пътуване в региона и спомага за опростяване на процеса на трансгранично пътуване. В резултат на това всички отчитащи се европейски дестинации се радват на по-високи нива на заетост на хотелите това лято в сравнение с 2020 г., въз основа на данните за периода юли-септември.

Но до края на 2021 г., която досега се считаше за по-положителна година за сектора, международните туристически пристигания в Европа все още се очаква да бъдат с 60% по-ниски от тези през 2019 г. Дори през пиковите летни месеци, през които се наблюдаваше относително подобрение, дължащо се главно на търсенето на вътрешни въздушни превози, пристиганията на европейски туристи все още бяха със 77% по-малко в сравнение с 2019 г.

Същевременно се очаква, че на задграничните пътувания ще им отнеме най-дълго време да се възстановят, "което ще натежи силно на онези дестинации, които особено много зависят от пазарите на далечни пътувания". Например пристиганията от САЩ в Европа остават с 90% под нивата от 2019 г. за една трета от отчитаните дестинации, въпреки че много държави облекчават ограниченията за влизане на ваксинирани американци. 

През следващите месеци се очаква леко забавяне на активността на вътрешните пътувания, тъй като тревогите, свързани със зимния грипен сезон и увеличаването на случаите на Covid-19 в Европа поради разрастващия се вариант Делта, ще доведат до "по-предпазливо поведение при пътуване и потенциално затягане на ограниченията".

"С наближаването на зимните месеци е наложително Европа да се стреми към по-нататъшно възстановяване на свободата на движение чрез прилагане на по-цялостни и съгласувани подходи за пътуване в рамките на ЕС и извън него", заяви Луис Арауйо, председател на Европейската комисия за пътувания. Комисията заяви, че постоянно променящите се ограничения и политики на COVID-19, подновяващите се епидемии и объркването около цветната система за пътуване в ЕС, прилагана по различен начин в различните европейски дестинации, ще продължат да оказват влияние върху дестинациите, силно зависими от пътуванията на дълги разстояния.

/ БГНЕС



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати