Събития

Узана Поляна Фест е финалист за Balkan Awards of Tourism Industry 2021

   
Узана Поляна Фест е финалист за Balkan Awards of Tourism Industry 2021

Балканите отново дават пример как по време на социална изолация заради световната  Ковид-криза на креативните идеи в туризма  дават шанс за развитието му и запазването на традициите от старото нормално, сочат организаторите на Балканските Туристически Оскари - ВИП Комюникейшън.

Сред финалистите в конкурса е екологичният фестивал Узана Поляна Фест, който се организира от Община Габрово като част от „зелените“ инициативи, посветени на отличието „Европейски зелен лист“, чийто носител за 2021 година е Габрово.

Седмото издание на годишните награди Balkan Awards of Tourism Industry 2021 ще отбележи значимите постижения на компаниите, които  работят в най-важната сфера за развитието на полуострова и най-засегната от Ковид-кризата. Церемонията ще се състои на  02.12. 2020 г. от 20 ч. в  5-звездния столичен хотел Маринела.
Около 10 000 души бяха част от  фестивала Узана Поляна Фест, който се проведе от 23 до 25 юли 2021 г. в местността Узана над Габрово. Три дни поляната беше дом на зелените идеи и практики и  показа, че е нужно малко да  се обърнем към себе си и да поработим, за да постигнем онази мечтана хармония с природата и ненамеса в нейните дела.

Екологичният фестивал Узана Поляна Фест даде възможност за среща на „зеленото“ мислене и успешните екологични модели, представени в 7 зони чрез еко практики, интерактивни дейности и лекции за опазване на околната среда, здравословни био продукти и устойчиви арт инициативи.

20 бяха официалните лекции и презентации. Безброй – неофициалните срещи за споделяне на опит, съвет, обмяна на идеи и общи бъдещи планове. 150 палатки имаше само в специално обособената за това зона, но узанското градче се беше разпростряло из цялата местност.

На Узана Поляна Фест фермерски пазар „ОТ БГ“ предложи истински вкусни и традиционни български храни. Купувайки от продуктите на 25-та изложители, бяха подкрепени българските фермери, земеделци и производители  – истинските пазители на българския вкус и храни.

В ЗАНАЯТЧИЙСКИЯ кът освен своите произведения, майсторите споделяха и уменията си в многото работилници – по грънчарство, плетене, правене на сапуни и отливане на свещи, шиене.

ЕКО базарът впечатли с био продукти - не само храни и добавки, но и козметика и разнообразни био изделия. Всички те с отлично качество, богатство на усета и възможност за истински здравословен начин на живот.

АРТ зоната беше творческото послание на фестивала тази година. Това беше мястото за сръчните и за онези, които търсят цветни преживявания, но с грижа към околната среда и природните ресурси. Тук посетителите можеха сами да творят, а имаше и полезни аксесоари за дома и бита, изплетени от рециклирана хартия; бижута от непотребни стъкълца, копчета, стари часовникови механизми; ръкоделия от вълна и памук; детски играчки, направени от текстил, дърво и любов…

По традиция ДЕТСКИЯТ център бе най-цветното място на Узанската поляна. Място, където не само децата, но и техните родители се чувстваха уютно. Мисията на феста тази година беше да накара най-малките посетители на фестивала да изградят екоЛогично мислене. Всички активности в Детския център имаха за цел да породят нови идеи сред деца за едно устойчиво бъдеще на планетата.

Ин/Ян Център! Каквото е отвътре, това е и отвън! Или когато здраве зависи от емоциите. С различни видове йога, паневритмия, танци, медитации, дихателни практики, гонг.

В пространство ПОЗНАНИЕ всеки от нас можеше да направи своята малка крачка към устойчив начин на живот за едно възможно зелено бъдеще. Тук поканихме професионалисти и ентусиасти да споделят с нас своята формула за балансиране между стремежа за развитие и необходимостта от забавяне на темпото. Програмата на Пространство ПоЗнание имаше два лекционни панела: „Зелен рестарт“ и „Здраве“.

Пространство НаЗдраве беше мястото, където изненадата бе за сетивата  с вкусна, здравословна, пъстра и богата на аромати храна. Тук подбрани кулинари предложиха разнообразни ястия, салати, десерти и напитки, създадени с много любов и грижа за хората и природата.

Гостите се отдадоха и на предизвикателствата във ФЕРМЕРСКА поляна със състезания за точност, ловкост, находчивост и издръжливост. В УЧИЛИЩЕ ЗА МАГЬОСНИЦИ участниците на възраст от 1 до 101 години, омагьосани от магичното изкуство, бяха точните хора в тази визуална провокация, а десетки посетители избраха ПРЕХОДА до връх Исполин, за да освежат сетивата си с аромата на свежите билки и уникалната гледка към красивите планини.

 Екологични автобуси, осигурени от Община Габрово, превозиха стотици хора, пожелали да изберат организирания транспорт до фестивалното градче, а специални кошчета дадоха възможност на Узана да се случи качествено разделно събиране на отпадъците.

 Фестът  събра хора от близо и хора от далеч, за да изживеят трите дни на фестивала в хармония с природата.

 Узана Поляна Фест се завърна през 2021 година и вече има своето място в събитийния календар на Община Габрово и очаква своето следващо издание през 2022 година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати