Анализи

Коледните базари в Европа се завръщат, но предимно за ваксинирани туристи

   
Коледните базари в Европа се завръщат, но предимно за ваксинирани туристи

Празнични светлинки, аромат на канела и греяно вино с подправки, коледна музика, ръчно изработени украшения за елха, празничен дух... Няма нищо, което да носи повече коледна магия от коледните базари. Някои от тях се провеждат без прекъсване от стотици години (да, този в Дрезден е на почти 600 години!)

На повечето места в Европа коледните базари бяха отменени миналата година заради усложнената епидемична обстановка.

Тази година коледният дух обещава да се завърне по площадите на европейските градове, макар и с редица ограничения, като на много места базарите ще са достъпни само за ваксинирани и преболедували посетители.

Вижте къде в Европа ще има коледни базари тази година и какви изисквания ще има за посетителите.

Германия

Снимка: iStock by Getty Images

Коледните базари в Германия се завръщат на 22 ноември и по традиция на повечето места ще продължат до малко преди Коледа. В Германия тази година действат два вида мерки - 2G и 3G. Базарите, които се придържат към 2G, ще допускат ваксинирани и преболедували лица със съответния сертификат, но не и хора с отрицателен тест. Използващите 3G системата, ще допускат на територията си и хора с отрицателен тест. Правилата са различни в различните провинции, а в някои провинции всеки организатор на базар може самостоятелно да реши кои мерки да прилага.

Австрия

Снимка: iStock by Getty
 

Тази година Австрия отваря коледните си базари, като за влизането на територията им използва подобна на германската 3G система. Сертификатите на посетителите ще бъдат проверявани при влизане в базара. Правилата в различните градове могат да се различават според тежестта на епидемичната обстановка.

Повечето базари във Виена отварят в средата на ноември (между 12 и 20 ноември ще бъдат открити всички главни базари в столицата, включително този в Белведере, на Щефансплац, Мария-Терезиенплац и Шьонбрун). В момента във Виена се прилагат 2G правила - т.е. тези, които не са ваксинирани или преболедували, нямат достъп до хотели, ресторанти и базарите, дори и ако имат тест.

Чехия

Празничните базари, които по традиция се провеждат в Стария град и на площад "Венцеслас", както и на няколко по-малки площада в чешката столица, тази година се завръщат. Те ще се проведат от 27 ноември до 6 януари, като посетителите ще трябва да представят зелен сертификат (тест, ваксина или документ за преболедуване).

Великобритания

Коледните базари във Великобритания също ще се проведат тази година, почти навсякъде с уточнението, че при влошаване на ситуацията с COVID-19, ще бъдат преждевременно затворени. Посещението на базарите се смята за дейност на открито, затова не се изисква носенето на маски. Няма и изисквания за представяне на сертификати.

Швейцария

Снимка: iStock by Getty Images
 

Всеки кантон в Швейцария обявява свои правила. Например на коледния базар в Базел засега е обявено, че маските са препоръчителни, а тестове няма да се изискват. Въпреки това местните власти дават ясен знак, че това може да се промени и да бъдат въведени по-строги изисквания (подобни на германската 3G система). Коледните базари в повечето швейцарски градове отварят врати в края на ноември и ще останат по централните градски площади до 23 или 24 декември./ trip.dir.bg



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати