Заведения Новини

Във Валенсия обявиха паелята за нематериално културно наследство

   
Във Валенсия обявиха паелята за нематериално културно наследство

Властите във Валенсия обявиха паелята за обект на нематериалното културно наследство и въведоха редица мерки за защита и опазване на рецептата за едно от най-известните ястия в Испания, отбелязва изданието El Periodico. Според плановете на регионалната управа това ще съхрани ястието, приготвянето на което датира от 330 г. пр. н. е., и ще осигури предаването му на бъдещите поколения.

Според вицепрезидента на автономната общност Валенсия Моника Олтра паелята е „символ на идентичността“ на региона и днес е не само ястие, но и „социален феномен“.

На свой ред заместник-кметът на Валенсия Сандра Гомес отбеляза, че инициативата на властите е насочена към „разпространение в международен план на стойността на паелята във валенсианската гастрономия, наследство, което трябва да ценим и защитаваме“. „Паеля е един от най-характерните ни елементи, начин да разберем характера и културата на Валенсия“, увери Гомес.

Органите на автономната общност също са установили редица мерки за защита и опазване на рецептата на ястието. Регионалните власти се надяват, че по този начин ще запазят културния елемент и ще осигурят предаването на рецептата на бъдещите поколения.

Както припомня изданието, произходът на ястието датира от 330 г. пр. н. е., когато Александър Велики донася ориза в Европа. Въпреки това, както е отбелязано в указа за предоставяне на статута, оризът във Валенсия започва да се засява в големи количества едва с пристигането на арабите, „благодарение на въвеждането на подобрени методи на отглеждане и напоителни системи по крайбрежието на Източна Испания“.

Първото подробно описание на техниките за готвене на паеля в ръкопис с рецепти датира от XVIII век. А в началото на миналия век ястието става популярно в големите градове по целия свят. Градове като Ню Йорк и Брюксел дори имат свои собствени вариации на паеля. Освен това през 1896 г. процесът на приготвяне на паеля за първи път е уловен от френския режисьор Юджийн Лейкс в неговия документален филм „Готвене на паеля“.

В същото време, пише El Periоdico, ястието достига най-голяма популярност по време на туристическия бум от 60-те години на миналия век в Испания, когато чуждестранни туристи започват да резервират почивки на испанското крайбрежие.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати