Новини Събития

Три министерства обединяват усилия за развитието на креативни и рекреативни индустрии

   
Три министерства обединяват усилия за развитието на креативни и рекреативни индустрии

Министърът на икономиката Даниела Везиева, на туризма Стела Балтова и зам.-министърът на културата Борислава Танева проведоха среща, на която обсъдиха възможността за подписване на споразумение, в което да се обединят усилията на трите министерства за развитието на креативни и рекреативни индустрии.
Целта му е да се изработи рамка за дълготрайно административно взаимоотношение, взаимен обмен на информация и създаване на ефективен механизъм за координация между страните. На срещата се договориха конкретни стъпки и действия за осъществяването на съвместна дейност за приоритизиране на тези индустрии, която да подобри достъпа и възможностите за финансиране в културния, твореския и рекреативен сектор.
„Предлагаме новаторски подход към културните, творческите и рекреативните индустрии. Идеята е да направим работещ механизъм с конкретни стъпки и действия, за да приоритизираме тези индустрии“, заяви икономическият министър. По думите й те са приоритетни в следващия програмен период, както и в Иновационната стратегията за интелигентна специализация 2021-2027, в тях потенциала за растеж е най-голям и следва там да бъде насочена подкрепата.
„Иновационната стратегия за интелигентна специализация трябва да добие нови измерения. Дигитализацията, изкуственият интелект и иновациите откриват пред нас изцяло нови възможности за развитие – като например да изградим виртуална реалност, която да пресъздава културно-историческото ни наследство“, посочи министърът на туризма д-р Стела Балтова.
Тя изтъкна, че у нас има голям ресурс и разнообразие от туристически продукти, много археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и много събития, свързани с нематериалното наследство, които се провеждат целогодишно.
„В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които привличат много посетители и едновременно с това обхващат широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. В рамките на тази среда, с участието си туристите и местното население сами създават култура и се превръщат в истинска част от нея, като привнасят и добавена стойност към този „творчески“ туризъм“, подчерта министър Балтова.
По време на срещата страните изразиха убеждението, че интензивното взаимодействие между икономика, култура и туризъм, представлява двигател за икономическия растеж на България и е необходимо засилване на координацията помежду им. Предстои подписване на споразумението, с което трите министерства поемат ясен ангажимент, въз основа на интегриран подход, който да гарантира устойчиви условия за настоящите и бъдещите креативни и рекреативни индустрии.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати