Анализи

Първи локдаун се очаква в Западна Европа за сезона - в Нидерландия

   
Първи локдаун се очаква в Западна Европа за сезона - в Нидерландия

Консултативна комисия от експерти по пандемията в Нидерландия препоръча налагането на частичен локдаун в страната - първия в Западна Европа от лятото, подлагайки на натиск правителството да предприеме драстични и непопулярни действия срещу засилилото се разпространение на КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Становището бе изразено днес, на фона на регистрирания от Нидерландия рекорден брой нови случаи на коронавирус от началото на пандемията. За изминалите 24 часа властите са отчели 16 364 заразени - с близо 3700 повече от предходното денонощие, съобщи ТАСС.

Новите случаи на денонощие през последния седемдневен период са над 12 хиляди - с 48 процента повече отколкото преди седмица.

Кабинетът на Марк Рюте, който в момента управлява като служебен премиер, се очаква да вземе решение за новите мерки утре, след като Екипът по овладяването на епидемията, експертна комисия, отправи препоръката, съобщи нидерландската обществена телевизия, цитирана от Ройтерс.

Сред обсъжданите мерки са отмяна на събития, затваряне на театри и кина и ограничаване на работното време на кафенета и ресторанти, допълва медията. Училищата ще останат отворени.

Правителството следва често, но невинаги, препоръките на комисията.

Много от развитите страни обявиха, че заради ваксинацията локдауни повече не са необходими, въпреки че случаите на заразяване рязко се увеличиха до рекордни равнища.

Държави като Великобритания разчитат на бустерни ваксинни дози, за да подсилват имунитета и да избегнат претоварване на здравните си системи през зимата.

Нидерландия засега е предложила ваксинация с бустерни дози само на малка група хора с отслабена имунна система.

Въпреки че процентът на имунизация сред пълнолетното население наближава 85 процента, болниците в някои части на Нидерландия бяха принудени да ограничат обичайната си дейност, за да лекуват пациенти с КОВИД-19.

За миналия месец средната възраст на неваксинираните пациенти с ковид в нидерландските болници е била 59 години, при 77 години на ваксинираните, показват данни на местния Институт по обществено здраве.

Около 56 процента от нидерландските ковид пациенти са неваксинирани или частично ваксинирани. От тези в интензивно отделение 70 процента са неваксинирани или частично ваксинирани.

Миналата седмица Нидерландия върна маските и разшири списъка с местата, на които се изисква зелен сертификат.

От началото на пандемията в страната, с население от близо 17,5 милиона души, са регистрирани над 2,253 милиона случая на коронавирус. Починали са 18 663 от заразените, включително 26 през последното денонощие.

Старият континент отново е епицентърът на пандемията, предупредиха от Световната здравна организация вчера. Една от основните причини е отказът от ваксинация и Австрия обмисля също по-строги правила в борбата с вируса

Австрия обмисля вечерен час за неваксинираните

Правителството на Австрия увеличи днес заплахите за налагане на карантинни мерки за хората, които не са ваксинирани срещу КОВИД-19, в момент на значителен ръст на новите случаи в страната, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

"Вече е ясно, че тази зима и Коледа ще има неудобство за неваксинираните", каза канцлерът Александър Шаленберг. По думите му може би е въпрос на дни да се въведе строг полицейски час за неваксинираните. Той определи нивото на ваксинация в страната, което е около 65 процента, като "срамно ниско" и отново призова австрийците да се ваксинират.

Броят на новите случаи на вируса в Австрия отново се покачи до рекордни равнища. Според властите за последното денонощие са регистрирани 11 975 заразявания. Ситуацията в болниците и клиниките е тежка, а лекари и медицински сестри призовават за по-строги мерки. Седемдневната заболеваемост достигна 751 случая на 100 000 души - три пъти по-висока от тази в съседна Германия.

По-рано правителството се опита да наложи регионални карантинни мерки за неваксинираните, поне в най-тежко засегнатите провинции Горна Австрия и Залцбург, но тези усилия се провалиха заради съпротива от провинциалните лидери.

Премиерът на Залцбург Вилфрид Хаслауер заяви, че ако се наложат подобни ограничения, хората ще бъдат затворени в една стая. "Тогава те просто биха умрели от депресия или от глад, или от жажда", каза той.

Правителството, регионалните власти и експертите ще обсъдят евентуални нови мерки на среща утре.

Австрия предприе редица мерки през последните седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса и да насърчи повече хора да се ваксинират. В понеделник влязоха в сила нови правила, забраняващи на неваксинирани хора, които не са преболедували вируса, да посещават ресторанти, хотели, фризьорски салони и големи обществени събития.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати