Новини Турагенции

Гърция гони приходи от 10 млрд. евро през тази година

   
Гърция гони приходи от 10 млрд. евро през тази година

Приходите от ключовата за Гърция туристическа индустрия през осемте месеца до август са достигнали половината от нивата на 2019 г., заяви в неделя гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас.

Тъй като коронавирусната пандемия спря глобалните пътувания, гръцкият туризъм, който представлява около една пета от икономиката на страната, претърпя най-лошата си година в историята през 2020 г., като едва 7 милиона посетители донесоха приходи от 4 милиарда евро, посочва Ройтерс.

Но докато средиземноморската туристическа дестинация отвори вратите си за чуждестранни пътници през май, правителствени и индустриални представители заявиха, че се надяват на 40-50% от приходите за 2019 г., когато 33 милиона посетители от чужбина донесоха рекордни приходи в размер на 18 милиарда евро.

"От януари до август пристигащите в страната са нараснали със 79,2%, а съответните постъпления са нараснали със 135,7% в сравнение със същия период на 2020 г., което съответства на 50% от постъпленията за цялата 2019 година", каза гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас пред вестник "То Вима" (To Vima). "На път сме да постигнем приходи от над 10 милиарда евро", добави той.

След като Гърция отмени повечето от ограниченията си, свързани с пандемията, преди ключовия летен туристически сезон, това лято в страната се изсипа нарастващ брой чуждестранни посетители. Кикилиас добави, че септември, октомври и ноември също са били натоварени месеци.

Гърция залага на туризма, за да стимулира икономическото възстановяване, след като рецесията през миналата година доведе до спад на БВП с 9%. В проектобюджета си за 2022 г. правителството прогнозира, че икономиката ще нарасне през 2021 г. с 6,1% тази година.

Миналата седмица Европейската комисия преразгледа икономическите си прогнози за Гърция, като вече очаква икономиката на страната да нарасне с по-бързо темпо от 7,1% тази година.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати