Анализи Новини

Планинските водачи и повечето екскурзоводи няма да получат помощ от Министерството на туризма

  15.11.2021 13:22  
Планинските водачи и повечето екскурзоводи няма да получат помощ от Министерството на туризма

Министерството на туризма няма да подпомогне планинските водачи и повечето екскурзоводи в България заради грешно разписана схема от предишното Народно събрание. Депутатите гласуваха 4 млн. лв. за бранша при актуализацията на бюджета. „Планинските водачи са изцяло пропуснати от Народното събрание, което е несправедливо. Министерството на туризма също не намери вариант за включването им в помощта“, заяви пред TravelNews Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията на планинските водачи в България „Планини и хора“. Според него има опасност средствата да не бъдат изцяло усвоени и загубени за бранша, защото голяма част от екскурзоводите също не могат да получат финансиране.

Кристалина Пирева, председател на Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас, обяви, че от схемата за подпомагане отпадат екскурзоводите с туристически фирми, пенсионерите и тези с трудови договори към други компании. Средства ще получат единствено самоосигурявалите се през 2019, 2020 и 2021 г. и тези на граждански договори, посочи тя. Те трябва да докажат упражняване на дейност през 2019 г.  

Пенсионерите отпадат от помощта, защото са получили вече добавки от държавата по Ковид кризата. Екскурзоводите с туристически фирми също са получили средства по останалите програми и ще получат нови и по бъдещите схеми. Пирева допълни, че предстоят нови разговори с Министерството на туризма, с което са в добър диалог. „Надяваме се да има промяна в условията“, коментира още тя.

В регистъра на екскурзоводите присъстват около 1500 човека. Повече от половината няма да бъдат подпомогнати по пряката схема за екскурзоводите. Заради Ковид пандемията хората от бранша нямат стабилна работа и доходи вече година и половина. По-младите от тях се насочиха към други сектори на икономиката.

Мирослав Иванов