Анализи Новини

Любомир Попйорданов е най-спряганото име за министър на туризма

  16.11.2021 10:18  
Любомир Попйорданов е най-спряганото име за министър на туризма

Председателят на „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България" Любомир Попйорданов е най-спряганото име за министър на туризма от „Промяната продължава“, съобщиха за TravelNews от партията. Той беше шести в листата на партията в 24 МИР София. Преди изборите е представян при срещите с туристическия бранш като кандидатурата на ПП за министър на туризма.

Любомир Попйорданов е предприемач, професионалист и едно от най-известните имена в туризма. Роден е през 1959 г., юрист по образование, женен с 3 деца. Има две туроператорски компании – „Одисея – ин“ (основана 1990 г.) и „Зиг заг холидейз“ (1999 г.). Дълги години беше председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. В момента е почетен председател и говорител. Доскоро беше член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Той е сред учредителите на Българската асоциация за селски и екотуризъм. От него тръгва идеята за създаването на къщи за гости в България. Той учредява проектите за „Зелена къща“ и „Зелени дни“. Участва в редица граждански каузи, които променят живота в днешна България. „Така оставам в хармония с влюбеното в планинските хоризонти момче, което обича изкуството и рисуването, фотографията, словото и пътешествията и не се примирява. Такъв ме харесват и моите три деца, и съпругата ми, и моите приятели. Заедно показваме, че бизнесът с честно лице е възможен. Че промяната в България е възможна стига да има вяра, постоянство и въображение“, разказва Попйорданов.

Пътешествал е и е катерил планини в повече от 20 страни. Правил е свои изложби с живопис, фотография и е автор на книгата „Усещане за планина”; продуцирал е филми и е организирал десетки журналистически пътувания. Автор е на над 100 статии и книги. Постоянно се явява в ролята на PR на България, а в последно време се изявява и като издател. Мечтае България да се превърне в най-желаното и скъпо село на Европа, а планините и зелените територии да намерят своето достойно и мощно лоби в гражданското общество, сред инвеститорите и политиците.

Макар че е завършил право, споделя, че пътешествията винаги са владеели изцяло мислите му. След среща с френски планински водачи основава с група приятели първия си бизнес - „Одисея-ин“, спортно-туристическа агенция с вече над 30-годишна история. През годините става учредител на Българската асоциация за селски и екотуризъм и на сдружението „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България", учредител на Българската асоциация за алтернативен туризъм, както и на други “зелени” организации и инициативи.

Владее английски и френски език.

Мирослав Иванов