Анализи Новини

Великобритания признава българските сертификати за ваксинация

   
Великобритания признава българските сертификати за ваксинация

“Вие не можете да използвате EU DCC (Дигиталния ковид сертификат на ЕС) като доказателство за ваксинационен статус в британския формуляр за местонахождение на пътници” (Passenger Locator Form/PLF). Това изречение стои след името на България в правителствения сайт на Великобритания в списъка с държави с одобрено доказателство за ваксинация и примери за изисквани доказателства за влизане в Кралството. Тъй като в този списък няма друго обяснение, може да се предположи, че Великобритания не признава българските сертификати за ваксинация, но това не е така, пише Offnews.bg.

От посолството на България в Лондон обясниха, че става въпрос за софтуерен проблем, който се отнася не само за българските сертификати. И действително България е в компанията на Германия, Чехия, Лихтенщайн, Монако, Сан Марино, така че не става въпрос за непризнаване заради високо ниво на фалшификати, например.

От дипломатическата ни мисия поясниха, че британската система не може да прочете българските сертификати, а проблемът идва при попълване на PLF формуляра на сайта на британското правителство. По правило той се попълва преди пътуване към Острова. Проблемът обаче е преодолим. Във формуляра има поле, в което пътникът декларира, че е ваксиниран. Ако пътува от България, вместо да избере EU DCC, пътуващият трябва да укаже във формуляра, че ще покаже сертификата си на границата. След това, на границата сертификатът трябва да се покаже на хартия или на телефона, обясниха от посолството ни в Лондон. От там се надявам проблемът да бъде отстранен до дни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати