Анализи

Подпорната стена на Алепу е окончателно обявена за незаконна

   
Подпорната стена на Алепу е окончателно обявена за незаконна

С решение на Върховния административен съд окончателно бе обявено за нищожно строителното разрешително на ĸypoртния комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy, който стана много известен като "подпорната стена".

Разрешението за строеж бе издадено през септември 2018 година от главния архитект на Созопол в полза на "Алепу Вилидж". Комплексът бе наречен "подпорната стена", защото самият хотел трябваше да служи като брегоукрепващо съоръжение на самия морски бряг. Общата разгъната площ на комплекса трябваше да е над 9246 кв.м.

Върховните магистрати приемат изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти са издадени на името на лице, посочено като възложител, което няма такова качество. Те са издадени на името на "ГБС-Турс" ЕАД, а не на титуляра на разрешението за строеж - "Алепу Вилидж". Това е незаконно и строителното разрешително е анулирано.

ВАС напомня, че с разрешение за строеж от февруари 2018 г. на "Алепу Вилидж" АД се позволява укрепване на свлачището в района. По-късно през септември се издава още едно строително разрешително, което отново е за укрепване на свлачището, но като етап първи от строежа на курортния комплекс.

Съдът казва, че разрешението за строеж за укрепване на свлачище от февруари е влязъл в сила административен акт, който не е бил оттеглен или отменен от издалия го административен орган.

След това главният архитект няма компетентност да издава същия акт, който повтаря същото разпореждане по отношение на същия имот, макар и описан като първи етап на строителство на курортен комплекс, казва ВАС. Поради това разрешителното е нищожно и на това основание.

По случая с "Алепу" има и дело за длъжностно престъпление. То започна, след като прокуратурата стигна до извода, че издаденото разрешително за строеж не е било публикувано на сайта на общината и затова никой не могъл да го обжалва.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати