Новини Транспорт

Над 20.7 млн. пътници минаха през летището на Дубай

   
Над 20.7 млн. пътници минаха през летището на Дубай

Авиационната индустрия все още не е "прескочила трапа", но бъдещето ѝ вероятно ще е малко по-оптимистично, в сравнение с предходните 20 месеца.

Това коментира пред CNBC Пол Грифитс, който е изпълнителен директор на Dubai Airports - компанията, която управлява двете международни летища в Дубай.

От началото на тази година през двата терминала са преминали 20.7 милиона пътници. Броят им е много по-нисък, в сравнение с нивата отпреди пандемията, които, според Грифитс, едва ли ще бъдат достигнати отново преди 2025 г.

За сравнение, през 2019 г. само пътниците, преминали през летището Dubai International, са били 86.4 милиона.

По думите му обаче, вече има признаци за възстановяване - на фона на облекчаването на противоепидемичните ограничения на много места по света. За последните шест седмици трафикът на летищата в Дубай се е увеличил с 40%.

Изпълнителният директор на  Dubai Airports прогнозира, че до края на тази година общият пътникопоток през двата терминала на компанията ще достигне 26.7 милиона души, а през 2022 г. ще бъде между 56 и 57 милиона.

"Надявам се, че ще имаме повод и за по-оптимистични прогнози, но засега ситуацията остава непредвидима", заяви той. Според него един от най-големите рискове пред авиационната индустрия е повторното избухване на огнища на пандемията от COVID-19, които могат да доведат до връщане на ограниченията.

По-рано тази седмица нещо подобно се случи в Нидерландия, където ръстът на новите случаи на COVID-19 доведе до натиск върху болниците. В Австрия пък беше въведен локдаун за неваксинираните.

Според Пол Грифитс все още има много хора, които се въздържат от пътувания, тъй като се опасяват от това да не попаднат под удара на стриктните противоепидемични регулации, както и от високата цена на тестовете за COVID-19.

"Едно от най-лошите неща, които могат да ви се случат, е да тръгнете на път и да останете затворени някъде под карантина", коментира Грифитс пред CNBC.

По думите му, ако авиокомпаниите и операторите на летищата предложат на клиентите качествени услуги и изгодни условия, пътниците ще се завърнат, тъй като има много хора, които вече отчаяно се нуждаят от пътуване.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати