Събития

Винарско имение Драгомир получи голямата награда на конкурса Български архитектурни награди

   
Винарско имение Драгомир получи голямата награда на конкурса Български архитектурни награди

Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите. Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. „Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Вила Гантиади по проект на арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова от архитектурно студио NIKART. Къщата е поместена в скалист склон, в непосредствена близост до морския бряг. Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове. Тази архитектура не демонстрира. Мащабите ѝ остават скрити, като е видима единствено от брега. Преходът от външната среда към интериора е решен с материали и структури, характерни за мястото. Темата за морето продължава и във вътрешността на вилата.

Жилищна сграда “Бояна 49” с автори на проекта арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O Архитекти. Сгpaдaта e cĸpитa в гopaтa и се забелязва отдалеч само като aбcтpaĸтни xopизoнтaли, отблясъци и cвeтлинa мeждy cтвoлoвeтe на дърветата. Проектът развива най-съществените характеристики на средата - изолираността и спокойствието на околната гора. Основен фокус е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на жилищата. Проектът е номиниран за престижните европейски награди на Фондация "Мис ван дер Рое".

Eclipse house – автори на проекта отново са I/O архитекти - арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Семплата кубична форма на сградата синтезира различни възможности и функции - неочаквани пространствени връзки, богата естествена осветеност, гъвкави плъзгащи се панели за зониране на помещенията. Основният фокус е контактът на човека с природата, който е постигнат по различни начини в трите нива на къщата.

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле” – автори на първия етап на проекта - арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТО. Етнографският комплекс се намира на 15 км от Бургас, в близост до едноименното рибарско селище. Това е ново публично пространство със сгради за етнографски експозиции и кафене, което предлага възможности за богата културно – образователна и развлекателна програма. Целта е подпомагане и популяризиране на рибарския занаят чрез демонстриране на традиционни рибарски практики, обучения, срещи и обмен между рибарите и посетителите на комплекса.

За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати