Новини Събития

Треньорите в Делфинариум Варна съжителстват 35 години с морските бозайници

   
Треньорите в Делфинариум Варна съжителстват 35 години с морските бозайници

Повече от три десетилетия Ива Жекова тренира делфините във Варненския делфинариум. Животът й всеки ден преминава сред  делфините, а специфичното общуване с тях я прави щастлива. Нарича ги уникални, свръхинтуитивни и надарени с разум същества, които са като рентген за душата на всеки човек, до когото се докоснат. Те са лечители на стрес, униние, негативизъм, защото винаги са усмихнати, смята още треньорката. Да си треньор на делфини се оказва много по-сложно отколкото изглежда. Зад всеки диалог около басейна стоят часове общуване, опознаване и взаимно приемане. Интервюто с нея беше излъчено по БНР Варна и е на Даниела Стойнова  

Какво означава да си треньор на делфини?

-Това е въпрос, който ми задават много хора. Треньор се става при присъстващ на действащ такъв. Но може и да не стане. С много упоритост и труд би могъл да ги придобиеш тези качества. И да си добър човек. Могат да те прецакат по всяко време.

Съзнателно да те саботират

-Да. абсолютно. При присъствие на действащ такъв. Трябва да си безкрайно наблюдателен, логично мислещ човек и да предвиждаш нещата като шахматист в перспектива, за да предвидиш някаква ситуация по време на представление например.

Дали самите делфини усещат, когато хората са нервни, агресивни?

-Преди пандемията предлагахме на хората плуване с делфини и тогава се налагаше понякога да обясняваме, че делфините имат много силни цензори и не винаги се получава диалогът им с всеки посетител. Делфините са като рентген на душата ни. Ето откъде можем да се поучим и надделеем общественото разделение. За хора, които не могат да овладеят гнева си. Младите политици трябва да вземат пример от делфините като развият психологическите си умения. Може би ще се променят. Със сигурност такъв контакт бил повлиял. Няма да се учудя. Ето така можем да направим експеримент с кандидатите за президент. Подобно на прогнозите във футболните първенства. 

Делфините усещат ли добрите хора, тези които не ги лъжат?

- Усещат позитивните и чистите сърца.

/ БНР



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати