Събития

Агенцията за инвестиции ще промотира България в чужбина за 1.3 млн. лв.

   
Агенцията за инвестиции ще промотира България в чужбина за 1.3 млн. лв.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) сключи договори по обществените поръчки за промотиране на България в чужбина сред предприемачи и компании. Общата сума на двата договора е за 1.383 млн.лв. без ДДС, показва справка на TravelNews в регистъра на поръчките. По обособена позиция № 1: „Организиране и провеждане на международни форуми в САЩ, Европа, Азия (6 броя) и Организиране и провеждане на инвестиционни събития (роудшоу) в САЩ, Европа, Азия (4 броя)” е сключен договор с ДЗЗД ММА, който печели с най-ниска цена от 693 641.66 лв. без ДДС. В консорциума влизат „Лидерпроект“ ЕООД и земеделската компания „Био Агро Дей“ ЕООД. По позиция 1 играеха още пиар агенцията “АПРА” ООД, туроператорът “Аргус травел интернешънъл” ЕООД, “Е-турс” ООД и“Балистик сел” ЕООД. 

По обособена позиция № 2: „Организиране на участието и представяне на България в световни инвестиционни събития в чужбина (инвестиционни форуми, 10 броя)” е сключен договор с туроператора “Меркурий-97” ЕООД, който в рамките на шест месеца печели втора обществена поръчка в БАИ. Интересен момент е, че компанията “Меркурий-97” ЕООД подава оферта само за позиция 2. Точно и нея печели с най-ниска цена от 689 999 лв. без ДДС. Останалите играчи бяха “АПРА” ООД, туроператорът “Аргус травел интернешънъл” ЕООД и отстраненият участник “Е-турс” ООД. 

Финансирането по обществената поръчка е по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособвност 2014-2020”. През февруари 2021 г. “Меркурий-97” ЕООД е единствен кандидат и печеливш по обществената поръчка на Агенцията за инвестиции при старото ръководство (при управлението на ГЕРБ) за „Организиране и провеждане на уебинари, предназначени за нуждите на настоящи и потенциални инвеститори, български малки и средни предприятия и местните и регионални власти“ на Агенцията за инвестиции. Печели с цена от 89 199.99 лв. без ДДС, което е близо до прогнозната стойност от 100 000 лв. без ДДС. Управител на компанията е Розалина Николова-Крайсъл. 

Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции е Стамен Янев, който се завърна на поста при първото служебно правителство на Румен Радев през тази година. Той е приближен на бившия министър на икономиката и сега лидер на „Промяната продължава“ Кирил Петков. Янев се завърна след огромен скандал, при който изгони с обиди бившата директорка Десислава Трифонова. И двамата участваха в управлението на правителството на Бойко Борисов 3, като Янев беше зам.-министър на икономиката. Медиите обвързваха икономическото министерство и структурите му с влиянието на Делян Пеевски. 

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати