Анализи

Стойчо Кацаров: Пречупихме Ковид вълната без локдаун

   
Стойчо Кацаров: Пречупихме Ковид вълната без локдаун

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че поредната ковид - вълна е пречупена, с мерките, предприети от властите - увеличават се тестваните и ваксинираните, намаляват заразените с короновируса и постъпилите в болница. Пред Нова телевизия той заяви: "Беше най-тежката епидемична вълна, но успяхме да я пречупим без локдаун."

Най-новите официални данни и тенденциите в разпространението на коронавируса можете да проследите тук.

Според него въвеждането на здравни сертификати си е свършило работата, при това не защото е бил наложен строг контрол, а защото хората са ги приели. Прилагането им обаче трябва да продължи докато не се ваксинират повечето хора.

Ние не заложихме на страха, на това да изплашим хората и да ги манипулираме, залагахме на убеждението", отбеляза той.

Кацаров отклони въпросите за вчерашното уволнение на неговия заместник Димитър Петров като на няколко пъти подчерта, че това е в правомощията на министър-председателя и никой, по думите му, не дължи обяснения никому. "Подкрепих президента Румен Радев в борбата му срещу мафията, исках с моята експертиза да помогна на здравната система в кратки срокове. Уговорката беше за 1 мандат, съгласих се на втори, защото щеше да изглежда грозно да се махна в разгара на втора вълна, а знаех как да се справя. Не бих участвал в редовно правителство, защото смятам, че то не само трябва да се справи с конкретната ситуация, а да има визия за реформа", каза Кацаров.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати